QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dodávka bez povolení převážela čtvrt tuny zábavní pyrotechniky - FOTKY, VIDEO

19.11.2018 13:52

Celníci zajistili dodávku, která bez povolení převážela obří množství pyrotechniky. Zboží mířilo na tržnice v Plzeňském kraji, zejména v příhraničí.

DODÁVKA1
2018-11-19-956IMG_64872018-11-19-956IMG_64942018-11-19-956IMG_6547

Zábavní pyrotechnika směřující na západočeské příhraniční tržnice byla převážena bez splnění základních požadavků stanovených pro její přepravu Evropskou dohodou o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí.

Celníci Celního úřadu pro Plzeňský kraj si vytipovali ke kontrole dodávku tovární značky IVECO. Při otevření jejího nákladového prostoru byla zjištěna přeprava zábavní pyrotechniky. "Jednalo se mimo jiné o zábavní pyrotechniku klasifikačního kódu 1.3 G, v celkovém množství čisté výbušné látky 280,538 kg, spadající do přepravní kategorie 1. Povolené limitní množství bez splnění podmínek Dohody ADR je u této kategorie stanoveno na pouhých 20 kg. V tomto případě tak došlo k více než desetinásobnému překročení tohoto limitu a dopravce byl povinen splnit podmínky přepravy pro nebezpečné věci stanovené Dohodou ADR," říká Vladimíra Suchanová z celního úřadu.

Dodávka ovšem nebyla nijak označená jako vozidlo přepravující nebezpečné věci v souladu s Dohodou ADR. "Samotná zásilka nebyla doprovázena požadovanými průvodními doklady a řidič vozidla nepředložil Osvědčení o školení řidiče podle Dohody ADR. Došlo tak k závažnému porušení podmínek přepravy nebezpečných věcí," dodává Vladimíra Suchanová.

Podle vyjádření dopravce se zboží mělo prodávat dál na tržnicích v pohraničí, zejména na Folmavě, Lískové, Železné a Svaté Kateřině.

"Zábavní pyrotechnika představuje rizikovou komoditu, proto je její množství při přepravě limitováno a podmínky její přepravy jsou upraveny právními předpisy tak, aby byl zajištěn její bezpečný transport a umožněna řádná kontrola. Řidiči byl vysloven zákaz pokračování v další jízdě a případ byl předán k dalšímu řízení Krajskému úřadu pro Plzeňský kraj," uzavírá Suchanová.

FOTO, VIDEO: Celní úřad pro Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24