QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlice chystají nový památník osvobození

06.04.2021 8:38

Američtí přátelé předpokládali, že se současná nepříznivá epidemiologická situace uklidní a oni se budou moci odhalení památníku 5. května osobně zúčastnit.

maketa pomníku

Každoroční připomínka osvobození americkou armádou je pro město Domažlice významnou a slavnostní chvílí. Tradičně v rámci těchto májových oslav dochází k řadě setkání, například k potkávání s americkými přáteli, veterány II. světové války, jejich rodinami a zástupci sesterského města Two Rivers. "V souvislosti s tím došlo na sklonku loňského roku k něčemu mimořádnému - rodiny amerických veteránů, čestných občanů města  Matta Konopa, Roberta Gilberta, Jamese Duncana a Hermana Geista, nás oslovily s přáním, aby byl v Domažlicích vybudován památník osvobození města věnovaný připomínce těchto mužů, přičemž ony samy už v Americe uspořádaly sbírku na pořízení uměleckého díla, jejíž výtěžek ve výši 330 tisíc korun věnují městu," uvedl starosta Domažlic Zdeněk Novák.

Ohledně realizace pomníku byl osloven klatovský sochař Václav Fiala, jenž připravil návrh včetně makety, který následně donátoři odsouhlasili. "Památník se sestává ze dvou komponentů: kamenných lavic a kamenného stolu, na kterém budou ztvárněny vojenská přilba a chodský klobouk, a samotného památníku - žulového monolitu s motivem americké a české vlajky. Pro umístění památníku byl vybrán pozemek v Chodské ulici pod zahradou Chodského hradu, tedy místo, kolem kterého přicházeli v květnu 1945 první američtí vojáci do našeho města," dodal starosta.

Město se rozhodlo přispět na vybudování památníku dvojnásobnou částkou ve srovnání s darem z USA tak, aby vznikla důstojná připomínka nejen amerických vojáků, čestných občanů města, ale všech, kteří se na osvobození Domažlic podíleli. "Vnuk M. Konopa, Patrick Dewaine, v reakci na zaslaný návrh památníku napsal, že kombinace vojenské přilby (půjde o věrnou kopii přilby jeho dědečka) a chodského klobouku je úžasná, neboť zatímco jeho dědeček nosil tuto přilbu, jeho pradědeček nosil chodský klobouk," doplnil Zdeněk Novák.

Foto: město Domažlice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24