QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlice hledají znovu dodavatele pro rekonstrukci bazénu

08.03.2018 16:02

Už potřetí město hledá firmu, která přebuduje tamní plavecký bazén v moderní wellness areál. Zatím vše skončilo krachem. Firmy se mohou hlásit do 23. dubna.

Pavel Němeček (2)

Už potřetí hledá město Domažlice firmu, která opraví místní plavecký bazén. Rekonstrukce se připravuje již mnoho let. Původně chtělo vedení města opravit areál za provozu během plánovaných odstávek. Nakonec rozhodlo, že bazén uzavře. Zájemci se mohou hlásit v nově vypsaném výběrovém řízení do 23. dubna.

Dlouho připravovaná rekonstrukce 40 let starého areálu domažlického plaveckého bazénu byla zahájena již 13. července 2016. Výběrového řízení, které se realizovalo 8 měsíců, se zúčastnilo šest firem. Nakonec uspělo sdružení firem GG-PSJ, bazén Domažlice, které se zavázalo rekonstrukci provést ve výši 186 milionů korun. Stavbaři ovšem provedli pouze bourací práce a v březnu 2017 nakonec stavbu opustili.

Město firmě vystavilo sankce za nedodržení smluvních podmínek a uplatnilo požadavek na výplatu bankovní jistiny ve výši 22,5 milionu korun. Tato podmínka uvedená ve smlouvě o dílo se stala sporem, který nyní řeší soud.

Do nového výběrového řízení, které bylo vypsáno za stejných podmínek, to znamená v době plánovaných odstávek, se přihlásila pouze jedna jediná firma, a to s výrazně vyšší cenovou nabídkou. Bazén by firma opravila za téměř 280 milionů korun.

Vzhledem k tomu, že město bude platit opravu bazénu ze svého rozpočtu, řešili zastupitelé na únorovém jednání, jaký zvolí další postup. Ve hře bylo několik variant. Nakonec se zastupitelé přiklonili k návrhu radních a odhlasovali, že město vypíše nové výběrové řízení s kontinuální výstavbou.

"Radní nyní schválili zadávací dokumentaci k této veřejné zakázce. Znamená to, že bazén bude během rekonstrukce úplně uzavřený. Oprava by měla trvat 14 měsíců. Slibujeme si od toho, že by se mohlo přihlásit více zájemců a snížit by se měla i cena,“ uvedl místostarosta města Zdeněk Novák.

Rekonstrukce by se mohla naplno rozjet v červnu...

Obálky budou otevírány 24. dubna a pokud půjde vše hladce, mohly by se práce na rekonstrukci bazénu rozjet v červnu letošního roku a hotovo by mělo být v srpnu 2019.

Město Domažlice se zavázalo, že během doby, kdy bude bazén uzavřený, zaplatí sportovním oddílům dopravu na jiný plavecký bazén. Stejně tak bude muset zajistit plaveckou výuku pro žáky základních škol mimo město.

Rekonstrukce a také dostavba domažlického bazénu počítá s restaurací, vybudován by měl být saunový svět s párou a tureckými lázněmi, bazén s mořskou vodou, vířivky, tobogán, wellness, fitcentrum, dráhy pro kuželky a bowling a počítá se i s přestavbou ubytovny na moderní zařízení hotelového typu, které by mělo sloužit zejména sportovcům. Samozřejmostí je nová vzduchotechnika, elektroinstalace, topení nebo nová střecha.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24