QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlice se dočkají revitalizace Steidlova parku. Víme kdy!

18.07.2022 11:00

Park v centru Domažlic projde významnou proměnou. Zastupitelé schválili potřebný finanční rozpočet. Co by měla přinést první etapa revitalizace?

Steidlův park_foto FB Domažlice

Zastupitelé Domažlic schválili 13. července potřebné rozpočtové opatření na obnovu parku v centru města. První etapa revitalizace Steidlova parku vyjde na 1,5 milionu korun. „Prostor bude více otevřen, samozřejmě při zachování stromů. Vzniknou upravené záhony pestrobarevných květin a rostlin, které budou mít relativně nižší náročnost na údržbu a pěstební činnost," uvedl místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

K zahájení revitalizace by mělo dojít už na konci července. „Práce ve Steidlově parku budou zahájeny na konci července. Rozděleny budou na dvě etapy. Nejprve dlaždiči opraví chodníky a pak zahradníci vysadí pestrou skladbu rostlin," uvedl Stanislav Antoš.

V parku vzniknou dlážděné chodníky z malých kostek. Ve středu parku nedaleko busty Antonína Steidla by měla vzniknout šachovnice. V parku by měl být i dešťový záhon. „Záhon bude tvořen z rostlin vyžadujících vyšší míru vody, které je tam relativní dostatek, protože dešťová voda ze střechy objektu bývalé knihovny je svedena do parku. Tím bude odstraněna stávající závada, kdy se voda v případě větších deštů valila na cesty v parku. Voda bude teď racionálně využita k důležitému zadržování vody v krajině. Nezanedbatelný bude i estetický efekt," řekl Stanislav Antoš.

Na severní straně parku je středověký val. V místě proběhl archeologický průzkum. „U středověkého valu bude umístěna informační tabule shrnující výsledek tohoto průzkumu. Jedná se o parkánovou hradbu spojenou se středověkými dějinami města. Na valu rostou dřeviny, které moc hodnotné nejsou, a proto budou nahrazeny jinou zelení," doplnil Antoš.

Park bude nějaký čas uzavřený. „Počítá se s tím, že na nezbytně nutnou dobu bude průchod parkem přerušen. Ale tento prostor se dá velmi dobře obejít Komenského ulicí, případně Alejemi. Dokonce se přes něj obvykle nevstupuje na sousední soukromé pozemky a tak omezení budou v tomto případě minimální," dodal místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

foto ilustrační FB Město Domažlice

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24