QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlická dvanáctka už zraje. Ochutnají ji první návštěvníci kulturního centra

03.07.2020 10:35

Domažlice čekaly na návrat pivovarnictví do města skoro čtvrt století. První domažlické pivo po dlouhé době bude na čepu při otevření Kulturního centra pivovar Domažlice.

12
122341

Otevření kulturního centra se rychle blíží. "Protože v těchto dnech probíhá kolaudační řízení a v dohledné době budou v objektu přivítáni návštěvníci, naskýtá se otázka, čím budou první hosté pohoštěni? O velkém zájmu veřejnosti, která skoro čtvrt století čeká na návrat pivovarnictví do Domažlic, nemůže být pochyb,“ říká první místostarosta Domažlic Stanislav Antoš.

Při společném jednání představitelů města, společnosti Domažlické městské lesy a dalších zainteresovaných na výstavbě i budoucím provozu pivovaru proto padlo rozhodnutí uvařit pivo s předstihem.

"Rozhodujícím limitem je fakt, že pivo musí zrát nejméně měsíc a tak hrozilo, že pivovar, pivnice i restaurace zůstanou po kolaudaci ´nasucho´. Stejně tak by marně uplynul podstatný kus prázdnin, které na sklonku koronavirové pandemie slibují zvýšený domácí turistický ruch," dodává místostarosta

Sládek David Bierhanzl a technoložka výroby  Jana Müllerová využili volné kapacity Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha v Praze. "Zde na základě vlastní receptury a ze surovin objednaných pro domažlický pivovar uvařili na obdobném zařízení jako se dokončuje u nás první Domažlickou 12. V současnosti pivo tiše dozrává v tancích a čeká na svůj slavný den,“ vysvětluje Stanislav Antoš.

Stejný mok se po kolaudaci začne vařit v Domažlicích a postupně k němu přibudou další druhy piv.

Domažlický pivovar vznikl v roce 1341, pivo se ale ve městě vařilo už dříve. V 16. století bylo v chodské metropoli šest pivovarů a zlatý mok se vyvážel i do zahraničí. V roce 1994 přešel pivovar pod Plzeňský Prazdroj a ještě toho roku se zde uvařilo 157 tisíc hektolitrů piva,  hlavním produktem byl dvanáctistupňový Purkmistr. V roce 1996 výroba v domažlickém pivovaru skončila a zanikly tak originální značky, a to nejen Purkmistr, ale třeba i Piror nebo Radní.

FOTO, VIZUALIZACE: domazlice.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24