QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlická nemocnice už má jen covidová lůžka. Porodnice ale dál funguje

03.03.2021 17:10

Domažlická nemocnice dokončila v noci na dnešek poslední etapu přeměny na nemocnici specializující se na covidovou péči. Lůžkovou péči už poskytuje jen pro covidové pacienty, výjimkou je porodnice.

policiste nemocnice Stod2

Nemocnice i nadále poskytuje veškerou ambulantní péči s výjimkou rehabilitace. Lůžkovou péči poskytuje už výhradně pro covidové pacienty s výjimkou porodnice, která je v Domažlicích zcela oddělená od lůžkového traktu, a zůstává tak všem rodičkám k dispozici i nadále. Pozastaveny jsou naopak nově příjmy všech dětských pacientů a necovidových gynekologických pacientek.

 „V současné době disponujeme celkem 127 lůžky pro covidové pacienty. Plně ventilovaných lůžek ARO/JIP je k dispozici pět a reprofilizovaných JIP s neinvazivní plicní ventilací máme momentálně 25. A deset lůžek je zatím  expektačních pro vyšetřované pacienty,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Hubáček s tím, že nemocnice už v tuto chvíli přijímá k hospitalizaci pouze pacienty s prokázaným onemocněním covid, popřípadě pacienty, jejichž stav neumožňuje transport.

Kam putují pacienti bez covidu? Pacient je dle diagnózy převezen do jiné nemocnice. Neinfekční chirurgické a interní pacienty si přebírají Stodská, Mulačova a Fakultní nemocnice v Plzni. Dětští pacienti jsou s rodiči směřováni do Klatov nebo do FN Plzeň a necovidové gynekologické pacientky do Klatov či Stodu.

Nová covidová lůžka se v Domažlicích rychle plní. „Částečně jsme přijali covid+ pacienty z okolních nemocnic, ale nejvíce nemocných je přímo z terénu. Naše spádovost pro příjem covid pacientů zahrnuje nyní nejen Domažlicko, ale také Tachovsko a přilehlou část jižního Plzeňska a Klatovska,“ dodal ředitel nemocnice.

Aktuálně poskytovaná péče v Domažlické nemocnici

  • Bez ohledu na změnu režimu zůstává provoz specializovaných i příjmových ambulancí zachován bez omezení pro všechny pacienty.
  • Z ambulantních provozů je dočasně uzavřeno rehabilitační oddělení a pracoviště protetiky.    
  • Pacienti by měli chodit a jezdit tam, kam jsou zvyklí. Změna režimu se týká hospitalizační péče. Transporty řeší sama nemocnice, popř. ZZS Pk. 
  • Bez jakéhokoli omezení funguje porodnice, která je oddělená od lůžkového traktu. 
  • Mimo rodiček na porodnici už ale nemocnice přijímá k hospitalizacím pouze covidové pacienty (chirurgie, interna, gynekologie, ARO/JIP) popř. i necovidové pacienty, jejichž stav neumožňuje transport do jiného zařízení.
  • Zcela uzavřena je hospitalizační část dětského oddělení. 
  • Provoz odběrového místa na testování nemoci covid (v areálu nemocnice) a provoz očkovacího místa (ambulantní trakt nemocnice) je beze změn.


    ilustrační foto
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24