QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažličtí policisté se zaměřili na chodce. Reflexní prvky jsou nutností!

02.12.2020 18:41

Policisté chodce upozornili na rizika a kontrolovali, zda užívají reflexní prvky mimo obec, zároveň je však doporučili používat i v obci samotné.

qap 014

"Během podzimních a zimních dnů, kdy jsou dny kratší, přichází také časté deště, mlhy, šero a brzká tma a chodci v tomto období jsou velmi rizikovou skupinou. Jedno z důležitých pravidel je být za snížené viditelnosti dobře vidět, " sděluje k problematice policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Domažličtí policisté chodce na toto riziko upozorňují a kontrolují, zda reflexní prvky užívají při chůzi mimo obec, zároveň však doporučují reflexní prvky používat také v obci. Bezpečnostní opatření zaměřené na viditelnost chodců a cyklistů proběhlo v těchto dnech ve večerních hodinách v Poběžovicích a na jiných místech okresu. 

Policisté chodcům, pro zlepšení jejich viditelnosti, rozdali reflexní pásky. Pásky všichni s radostí přivítali a neváhali je ihned použít. 

"Zároveň si zopakovali, že na pohyb chodců za snížené viditelnosti pamatuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Ustanovení tohoto zákona praví, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Za porušení tohoto ustanovení pak hrozí na místě až dvoutisícová pokuta, " dodává Dagmar Brožová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24