Dopravní podniky chystají velké oslavy, v Plzni bude jezdit historická tramvaj Ringhoffer

31.05.2019 14:26

Plzeňské městské dopravní podniky připravují velkou slávu ke 120. výročí s bohatým programem pro všechny. Ulice města budou brázdit unikátní historické tramvaje, trolejbusy i autobusy.

Ringhoffer 351_foto od DP Praha
_Ringhoffer 351_foto od DP PrahaOslavy_uvodniFBRinghoffer 351_foto od DP Praha

„Letos slavíme už 120. výročí od doby, co vyjela poprvé tramvaj v Plzni, tedy od zavedení městské veřejné dopravy,“ vysvětluje René Vávro, tiskový mluvčí PMDP. První tramvaj Křižík& Brožík, kterou si můžete při oslavách také prohlédnout, vyrazila na svoji první jízdu Plzní 29. června 1899, v roce 1929 pak vyjely první autobusy a v roce 1941 trolejbusy.   

Dlouhou 120letou historii plzeňské městské dopravy připomenou chystané slavnosti. Uskuteční se o víkendu 15. – 16. června, hlavní program se bude konat v sobotu 15.června v depu na Karlově a ve vozovně na Slovanech.

„Na sobotu 15. června od 10:00 do 17:00 hodin připravujeme hlavní program v depu na Karlově, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout historické i současné autobusy a trolejbusy, zúčastnit se komentované prohlídky depa nebo se podívat na ukázku práce dynamického dispečinku. Pro děti pak budeme mít připravené soutěžní stanoviště o ceny,“ vyjmenovává René Vávro bohatý program.

Oslavy_uvodniFB

Prohlédnout si historické i současné vozy můžete i ve vozovně na Slovanech. I tady budou probíhat komentované prohlídky. „Návštěvníci budou mít jednu z posledních šancí si vozovnu prohlédnout v nynějším stavu, protože od příštího roku je plánována velká rekonstrukce,“ upozorňuje René Vávro.

Mezi depem na Karlově a vozovnou na Slovanech bude jezdit zdarma kyvadlová doprava. „Na trase budou pendlovat nejen historické autobusy, ale i nové bateriové velkokapacitní trolejbusy,“ říká tiskový mluvčí, a doplňuje: „Na trase z depa Karlov na hlavní nádraží ČD bude možné využít historický trolejbus 15 Tr.“

Lidé budou mít i jedinečnou šanci svézt se tramvají Ringhoffer, kterou si dopravní podniky zapůjčí pro tuto slávu v Praze. Z Pardubic pak na slavnosti bude zapůjčen historický trolejbus8 Tr. „Na tyto jízdy si lidé budou moci rezervovat jízdu v infostánku přímo v sobotu při oslavách, a to jak na Karlově, tak na Slovanech ve vozovně. Historická tramvaj Ringhoffer bude  jezdit okružní jízdy ze Slovan ke Zvonu, trolejbus 8 Tr bude jezdit okruh z Karlova k Mrakodrapu,“ říká René Vávro.

Probíhat budou také speciální večerní jízdy, do ulic vyjedou večer 4 historické autobusy i tramvaj Ringhoffer. Tady je ale nutná rezervace. „Ta bude spuštěna na našich internetových stránkách v sekci Zábava v pondělí 3. června,“ upozorňuje René Vávro na omezenou kapacitu těchto jízd.

A to není všechno. Na slavnosti přichystaly PMDP i nové reklamní předměty a brožuru, která mapuje 120 let veřejné dopravy v Plzni. Návštěvu depa na Karlově pak můžete spojit i s návštěvou sousední Škodovky, protože i tady budou probíhat oslavy a oba areály budou pro návštěvníky propojeny. V rámci festivalu Industry Open pak můžete zavítat například i do Techmanie, vodárny nebo pivovaru, tady všude vám budou bateriové trolejbusy během oslav stavět.

Kompletní program i trasy historických vozů najdete na stránkách PMDP

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24