QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dopravní podniky testovaly v provozu speciální kontroly revizorů se strážníky

11.07.2018 11:59

Dopravní podniky v Plzni testovaly pilotní projekt společných kontrol revizorů se strážníky. Společné skupiny se zaměřovaly hlavně na vytipované linky a spoje.

1

Od poloviny května do konce června se mohli cestující v městské veřejné dopravě setkat se speciálními smíšenými hlídkami tvořenými revizory Plzeňských městských dopravních podniků a strážníků Městské policie Plzeň. Jednalo se o pilotní projekt.

Během šesti týdnů bylo zkontrolováno téměř 30 000 cestujících, přičemž více než 3 000 cestujících bylo vyloučeno respektive nepřipuštěno k přepravě.

Smíšené hlídky se pohybovaly v předem vytipovaných oblastech, kde se vyskytuje velké množství cestujících, kteří pravidelně jezdí načerno. Jejich úkolem bylo zajistit, aby do vozů PMDP nastoupili pouze ti cestující, kteří měli v úmyslu cestovat s platným jízdním dokladem. Jelikož podstatou této akce nebylo udělování pokut, přistižení černí pasažéři byli ve většině případů pouze napomenuti a vyloučeni z vozu. V odůvodněných případech však samozřejmě revizoři přistoupili i k udělení pokuty.

"Vzhledem k tomu, že v našich vozech jezdí mnoho recidivujících černých pasažérů, kteří nemají v úmyslu své závazky uhradit a kteří jsou exekučně téměř nepostižitelní, rozhodli jsme se ve spolupráci s Městskou policií těmto osobám cestování co nejvíce znepříjemnit,“ uvádí Jan Schejbal, vedoucí odboru příjmy z dopravy PMDP. "Spolupráce s Městskou policií probíhala bezchybně a celkově máme na pilotní provoz převážně pozitivní ohlasy, a to ze strany cestujících i našich řidičů," dodává.

"Černým pasažérům věnujeme dostatek času a můžeme je tak donutit, aby si zakoupili jízdenku, případně aby nečekali na další spoj a šli skutečně pěšky,“ uvádí jeden z revizorů PMDP. "Se strážníky je navíc průběh celé akce klidnější," pokračuje.

Teď se bude pilotní projekt vyhodnocovat a rozhodne se, jestli bude pokračovat i v budoucnu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24