QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dostaví se konečně západní okruh? Plzeň hledá zhotovitele

07.10.2019 12:30

Stavba Městského západního okruhu pokročila, město Plzeň nyní hledá zhotovitele druhé etapy. Vybudována by měla být komunikace v úseku Křimická - Karlovarská. Čtěte podrobnosti.

 

Otevření I. etapy Západního okruhu_QAP_foto (14)
obchvat

Dočkají se konečně Plzeňané propojení Lochotína na Borská pole? O okruhu se v Plzni hovoří již velmi dlouho. Nyní se zdá, že přípravné práce na stavbu 2. etapy pokročily. V současnosti je vypsána veřejná zakázka na zhotovitele této části významné stavby.

Jedná se o vybudování komunikace v úseku Křimická–Karlovarská v délce 3,3 kilometru, která navazuje na předcházející první etapu dokončenou před pěti lety (viz níže popis I. etapy.)

Trasa západního okruhu má dopravně propojit největší městská sídliště na Severním Předměstí se zhruba 50 tisíci obyvateli s nejrozsáhlejší průmyslovou zónou města Borská pole. „Pro město je tato stavba velmi důležitá, svedením tranzitní dopravy po západním okruhu se značně uleví dopravě v centru Plzně,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

obchvat

Uleví se konečně v Plzni dopravě?

„Je to po dlouhých letech krok, který směřuje k dokončení západní části městského okruhu. Děje se tak navíc v době, kdy jsme společně s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky a Plzeňským krajem začali stavět i jeho východní část. Konečně byla zahájena cesta ke splacení historického dluhu na silniční síti ve městě Plzni,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Nová komunikace městského západního okruhu propojí silnici I/26 Domažlická a silnici 1/20 Karlovarská.

V každém směru bude mít jeden jízdní pruh o šířce 3,5 metru. Celkově bude okruh po dokončení druhé etapy měřit 5,9 kilometru. Stavba si vyžádá úpravy nebo výstavbu přibližně 6 kilometrů dalších přilehlých komunikací. Souběžně by měly být vybudovány nové cyklostezky a upraveny nebo vybudovány nové biokoridory.

V současné době probíhá archeologický průzkum v úseku stavby, kde se předpokládá možnost archeologických nálezů. Terénní průzkumné práce provádí od června Západočeské muzeum, které by mělo průzkum dokončit v říjnu. Zároveň probíhá realizace přeložek inženýrských sítí společnosti ČEZ, z nichž více než polovina je již dokončena.

Kdy by má být hotovo?

Předpokládaný termín zahájení stavby této etapy je plánován na konec rok 2019 a její dokončení v roce 2023.

I. etapa

První etapa okruhu v délce téměř 2,6 kilometru v úseku Domažlická–Křimická byla dokončena v září 2014. Předcházela jí nultá etapa v úseku Vejprnická–Domažlická.

I. etapa stavby západního okruhu propojila Bory, Skvrňany, Křimice, byla zahájena v září 2012. Stavba stála 950 milionů korun včetně DPH, z toho se město Plzeň podílelo částkou 250 milionů korun včetně DPH. Ulice mezi Domažlickou a Chebskou ulicí byla pojmenována Regensburská.

foto: I. etapa otevření

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24