Drama až do konce. Koalice SPOLU vyhrála, v Plzeňském kraji lidé volili ANO

09.10.2021 14:36     09.10.2021 19:17

Sčítání hlasů bylo letos dramatické až do konce. V samém závěru předstihla koalice SPOLU hnutí ANO. V Plzeňském kraji lidé volili ANO, koalice SPOLU má v regionu o 2,5 % méně hlasů.

volby přeštice foto MIlan Janoch

Koalice SPOLU se v samotném závěru dostala před hnutí ANO a vyhrála volby. Obě strany mají přes 27 % hlasů.

Koalice SPOLU (27,7 %) vyhrála, za ní je těsně ANO (27,1 %) a třetí s větším odstupem Piráti a STAN (15,5 %). Do Sněmovny se ještě dostala SPD (9,5 %). Naopak propadla ČSSD, ani ostatní strany se nedostaly přes 5 %. 

V Plzeňském kraji vyhrálo ANO (29,03 %), koalice SPOLU v regionu získala 26,57 %.

Volební účast v Plzeňském kraji byla kolem 65 %. Nejvyšší byla účast na Klatovsku, přes 66 %. Na jižním a severním Plzeňsku i na Rokycansku byla účast přes 65 %. Na Domažlicku přes 63 %. Nejnižší volební účast byla na Tachovsku, tam přišlo volit 58,20 % voličů.

Vládnout tak pravděpodobně budou dvě koalice - SPOLU a koalice Pirátů a Stan, to už na tiskové konferenci v závěru sčítání oznámil Petr Fiala. Spolupráci s hnutím ANO Fiala vyloučil.

Na průběh voleb dohlíželi v regionu i policisté. V souvislosti s volbami policie řešila jen drobné prohřešky.

"Jednalo se o nepoužití ochrany dýchacích cest. V jednom případě se tak stalo ze strany člena volební komise, ve druhém případě se jednalo o voliče. Během včerejšího večera jsme řešili ještě další dvě oznámení. Na místě bylo vše policisty vyřešeno domluvou," uvedla Veronika Hokrová, tisková mluvčí policie po prvním dnu voleb.

Oznámení o nedodržování protiepidemických opatření řešili policisté i během druhého dne voleb. "Jednalo se o členy volební komise, kteří svačili a na místě bylo vše vyřešeno domluvou," uvádí dále tisková mluvčí policie Veronika Hokrová.

Podle policejní mluvčí celkově volby v Plzeňském kraji proběhly bez komplikací. "Těsně před koncem voleb jsme přijali oznámení o tom, ze se měl k volbám dostavit covid pozitivní občan, ale do volební místnosti nebyl vpuštěn a odešel před příjezdem hlídky. Další oznámení se týkalo voliče, který si měl vyfotit na mobil seznam voličů, policejní hlídka na místě věc vyřešila domluvou a seznam si dotyčný z telefonu vymazal," dodala Hokrová.

Současně s volbami do Sněmovny 8. a 9. října se uskutečnily v Plzeňském kraji tři referenda. A to v Sušici na Klatovsku, kde se referendum týkalo podpory zdravotní péče v Sušické nemocnici. Dále v Losiné u Plzně, kde občané již potřetí hlasovali o postoji obce k plánované výstavbě betonárky a v Příkosicích na Rokycansku lidé rozhodovali, jaký typ kanalizace má obec s ročním rozpočtem 7,5 milionu korun postavit.

 

ilustrační foto

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24