QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

DronFest vstoupí do třetí sezóny! Festival dronů má hotový program

16.05.2018 13:49

Ani letošní rok nebude v Plzni bez oblíbeného DronFestu. Chystá se na začátku června a nabídne i jedinou FTV městskou arénu v České republice.

FOTO_Pavel Němeček (6)

DronFest se odehraje v Plzni letos už potřetí. Hned v prvních dnech června obsadí drony areál depa v Cukrovarské a návštěvníci se mají opět, na co těšit. Krom jiného nebudou chybět ani odborné přednášky, o zábavu ale bude rozhodně postaráno také, a to pro všechny generace.

Chybět nebudou oblíbené letecké ukázky s komentářem, veletrh dronů, závody v FPV létání nebo přednášky na nejrůznější témata. "Co se týká přednášek, letos se zúčastní velmi zajímaví hosté, a to i ze zahraničí. Pozvání přijala například Gail Orenstein, světově proslulá novinářka, která zachycuje dronem dění mimo jiné v zemích zmítaných válečným konfliktem, vystoupí nezaměnitelná osobnost v oblasti bezpilotního létání fotograf Petr Jan Juračka a lidé se setkají třeba i s Antonínem Procházkou mladším, s nímž nahlédnou do zákulisí filmového natáčení,“ říká projektový manažer SIT města Plzně Tomáš Cholinský.

Nevšední podívanou nabídne jediná městská FPV aréna v České republice. V ní se utkají piloti s malými závodními drony. "FPV je zkratka z angličtiny, tedy First Person View, piloti mají na sobě brýle, do kterých se jim promítá obraz z kamery umístěné na dronu. Na letišti budeme mít připravené velkoplošné obrazovky, které právě tento obraz budou snímat, takže se návštěvníci budou moct opravdu vcítit do role závodníků. Určitě stojí za zmínku, že návštěvníci se zde mohou potkat s nejlepším pilotem závodních dronů v České republice, profesionálem světového formátu Janem Mittnerem,“ doplnil ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Protože je DronFest akce pro všechny generace, organizátoři mysleli i na zajímavý doprovodný program. Lidé se mohou těšit například na simulátory létání, formule 1 nebo stav beztíže, adrenalin s TEP Factorem, laser game, Nerfligu, soutěže a zábavu pro nejmenší, dětský den v Centru robotiky, historický autobus Plzeňských městských dopravních podniků, fotokoutek, technické vychytávky se společností Microsoft a další.

"Plzeň je, co se týká dronů, opravdu výjimečná. Máme Dronet, vlastní středisko pro firmy a studenty, kteří se zabývají inovacemi a technologiemi spojenými s bezpilotním leteckým průmyslem, ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni vzděláváme studenty v jedinečném výukovém programu zaměřeném na drony, pomocí dronů měříme úniky tepla v budovách, spolupracujeme s integrovaným záchranným systémem, bezpilotní letecká technika poskytuje data o průjezdnosti monitorované části města, která slouží k optimalizaci dopravní situace. Drony také monitorují napadení kůrovcem v městských lesích nebo provádějí velmi přesné kontroly mostních konstrukcí. DronFest je velmi důležitá akce, atraktivním způsobem přibližuje toto rychle se rozvíjející odvětví široké veřejnosti, poskytuje prostor pro setkávání odborníků, sdílení zkušeností a nabízí na jednom místě informace, ke kterým by se lidé jen těžko dostávali. Jsem hrdý, že právě v Plzni se takováto show koná a že si již získala uznání nejen u nás, ale i ve světě,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Vstupné na DronFest je stejně jako v předchozích letech zdarma, program začíná 1. i 2. června od 10 hodin, v pátek končí v 18 hodin, v sobotu v 16 hodin.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24