QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Drony z Plzně pomáhají při požárech i vážných nehodách – FOTKY

09.08.2022 15:25

Specialisté ze Správy informačních technologií města Plzně spolupracují se složkami integrovaného záchranného systému. K dispozici jsou 24 hodin denně.

požáruherce2
požáruherce2pozarzinkovy3blizejovpozarzinkovy4pozaržinkovy2požáruherce

„Jen za první pololetí letošního roku jsme vyráželi k více případům než za celý loňský rok. Kolegové drží pohotovosti, část týmu zůstává na základně, aby mohli plnit svoje běžné pracovní povinnosti, ostatní jsou připraveni vyrazit v každou denní i noční hodinu do terénu,“ řekl ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Dronaři jsou v pohotovosti 24 hodin denně. IZS využívají SIT zdarma, provoz financuje město Plzeň. „To, že se situace vyostřuje, pociťujeme právě i prostřednictvím zvyšující se četnosti výjezdů našich kolegů z Drony SIT. Ti za poslední roky prokázali, že jsou již nedílnou součástí integrovaného záchranného systému, a i díky jejich profesním kvalitám se daří efektivněji chránit majetek, a hlavně lidské zdraví. Jako město jsme i nadále připraveni hradit služby spojené s jejich činností a jsme rádi, že tímto způsobem můžeme pomoci složkám IZS v jejich velice náročné práci,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Drony s termovizí pomáhají hasičům hledat ohniska požáru nebo kontrolovat již uhašené pole. „Vyráželi jsme například na noční výjezd k požáru lesa do obce Úherce, kde jsme pomocí termovize hledali ohniska požáru a monitorovali terén, zda se plameny nešíří dál, k tomu jsme měřili zasažené území. K požáru lesa u Blížejova na Domažlicku si nás hasiči povolali hlavně kvůli špatně přístupnému terénu, kdy jim obraz z dronu přinesl potřebný přehled,“ popsal některé z nedávných zásahů Josef Navrátil, pilot a programátor úseku Drony SIT.

„Kromě již zmíněných benefitů nasazení bezpilotního letounu v místě zásahu bych zmínil ještě fakt, že dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně jsou schopni vyjet velmi rychle na místo určení – v některých případech rychleji než vrtulník. To je zásadní zvláště u pátrání po pohřešovaných osobách. Obecně využití dronu na místě zásahu, kde jej lze nasadit, má nespornou výhodu a je velikou podporou veliteli, aby měl jiný úhel pohledu na místo události a větší povědomí o jeho velikosti a rozsahu,“ uvedl Michal Holeček, mluvčí hasičů Plzeňského kraje.

 

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24