QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dva hasiči zachránili život známému. Místostarosta je navrhl na ocenění

31.08.2021 10:11

Příběh z plzeňských Litic má šťastný konec. Muž zkolaboval přímo na ulici. Naštěstí se poblíž nacházeli lidé, kteří mu dokázali pomoci. Dokonce se později ukázalo, že mu zachránili život.

SDH Litice_hasičske auto_foto Michal Hausner

Tento příběh se stal na konci června plzeňských Liticích, teď má ale ještě pokračování. Dva hasiče, kteří zachránili muži život, místostartosta obvodu navrhl na ocenění.

Devětačtyřicetiletý místní muž 22. června zkolaboval přímo na ulici. Po náhlé srdeční příhodě zůstal ležet na zemi. Naštěstí mu pomohli dva muži, kteří byli poblíž. Jeden z nich na událost viděl ze sousedního domu, druhý byl zrovna na procházce se psem. Oba muži začali okamžitě s resuscitací. Po několika minutách oživování na místo dorazili záchranáři, kteří v resuscitaci úspěšně pokračovali. Muž byl následně převezen do nemocnice v Plzni.

"Podle vyjádření doktora ze záchranné služby byla resuscitace před příjezdem záchranky provedena na tak dobré úrovni, že s vysokou pravděpodobností zachránila muži život. Při okamžité pomoci nedošlo u muže ani k žádnému zdravotnímu poškození, ke kterému může po nějaké době bez dechu a vědomí u člověka dojít. Muž se tak po rekonvalescenci vrátil do svého běžného plnohodnotného života," popisuje místostarosta Úřadu městského obvodu Plzeň 6 – Litice Michal Hausner.

Oba zachránci, Lukáš Fořt a Ladislav Fišera, se dobře znají. Jsou totiž oba členy jednotky sboru dobrovolných hasičů v Liticích.

"Kluci odvedli skvělou práci a jejich čin by neměl být zapomenut a brán jako samozřejmost. Mnoho lidí si v podobné situaci neví rady nebo se do pomoci pacientovi obávají pustit. Náš známý, kterému se nepříjemná příhoda stala, bude díky nim chodit po světě i nadále.  Oba kluky jsem proto navrhl na ocenění za záchranu života," říká dále místostarosta obvodu  Michal Hausner, který sám působí u místních dobrovolných hasičů. Právě hasiči včetně těch dobrovolných jsou školeni i na záchranu života.

Místostarosta Michal Hausner poděkoval i záchranářům: "Skvělou práci na místě události odvedli samozřejmě také záchranáři Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, kterým bychom měli za jejich práci děkovat denně."

Vyjádření zasahujícího lékaře ZZS

"Musím zde vyzdvihnout velmi kvalitní a také obětavou pomoc mužů na místě - patrně dobře poučených laiků - protože jejich okamžitý a spontánní zásah s velmi vysokou pravděpodobností pacientovi zachránil život a rovněž lze říci, že mnohonásobně zvýšil šanci na následnou výbornou kvalitu tohoto života. Záchranná služba nemůže ze své podstaty být všude ihned a jako první, zpravidla jsou u podobných událostí nejprve laici, ovšem ne vždy jsou takto rychle schopni zareagovat a poskytnout tak kvalitní život zachraňující kroky, překlenující velice důležitou, až stěžejní dobu mezi život ohrožující událostí a urgentním zásahem odborníků. Zde tomu tak bylo a v té chvíli bezprostředně na životě ohrožený muž získal svoji šanci právě díky zásahu jeho zachránců."

ilustrační foto SDH Litice - foto Michal Hausner

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24