QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dva týdny nouzového stavu! Přinášíme přehled opatření v Plzni

26.03.2020 13:15

Plzeň má za sebou dva velmi náročné týdny, během nichž město zavedlo řadu opatření proti šíření onemocnění COVID-19, která mají chránit 170 tisíc obyvatel západočeské metropole.

červen 2018 (1109)

K prvním preventivním opatřením, kdy město předběhlo o týden vládní nařízení, patřil v Plzni zákaz návštěv v Městském ústavu sociálních služeb s cílem chránit jeho dva tisíce klientů patřících k těm nejohroženějším. Dále Plzeň uzavřela jako první, dříve než jiná města, všechny své mateřské školy. Došlo také k úpravě úředních hodin, zesílení dezinfekci magistrátních budov a k regulaci přístupu do objektů. Provoz upravila zákaznická centra městských firem, až na jednu výjimku se uzavřely městské sběrné dvory.

Dalším počinem města bylo ve spolupráci s organizací TOTEM zřízení Kontaktního centra pro osoby v nouzi, na nějž se od 17. března mohou obracet lidé, kteří potřebují pomoc, a to na telefonním čísle 378 032 222. Více jsme psali zde.

Z látek pořízených městem šijí roušky švadleny v dílnách Divadla J. K. Tyla, ale i desítky dobrovolníků, Plzeň také objednala výrobu roušek v družstvu Styl a podobně. "Zajistit se tak podařilo už několik desítek tisíc látkových roušek, které distribuujeme do našich městských zařízení, ale i do neziskových organizací,“ vysvětlil radní Martin Zrzavecký, který má systém zajištění a distribuce ochranných prostředků na starost. Město také spolupracuje se Západočeskou univerzitou v Plzni na výrobě ochranných štítů pro pracovníky v sociálních službách a další pracovníky služeb v takzvané první linii.

Opatření se dotkla také městské hromadné dopravy. "Zahrnují nejen zvýšenou denní dezinfekci vozů, ale i kompletní dezinfekci vozového parku speciálním postupem — takzvaným mlhováním, dále zahrnují otevírání všech dveří a větrání vozů na zastávkách, zamezení přístupu pasažérů k řidiči, povinné zakrývání nosu a úst rouškami nebo šátky, dodržování větších rozestupů cestujících ve voze,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Přepravní kapacita se kvůli malé vytíženosti nově snížila o 20 procent, nedotklo se to však klíčových linek do Fakultní nemocnice na Lochotíně a linek na Borská pole, kde naopak byl spoj odvážející lidi z odpolední směny posílen.

Pro lepší informování lidí o současné situaci a opatřeních upravilo město svůj web www.plzen.eu, kam umisťuje na přední pozice aktuality z dění v Plzni. Vytvořilo i odkazové okno, jímž se dostanou návštěvníci webu města na web www.bezpecnaplzen.eu, kde je přehledně zpracováno maximum množství informací k tématu Covid-19 včetně odkazů na vládní usnesení. Město také zavedlo živé vysílání na svém Facebooku a kanálu YouTube.

Tisíce letáků v ukrajinštině, ruštině, bulharštině, polštině a rumunštině distribuovala radnice na zastávky městské hromadné dopravy, na ubytovny, mezi velké firmy, které zaměstnávají zahraniční pracovníky i na další místa. V Plzni žije více než 17 tisíc cizinců. Z letáků se dozvědí, co musí dodržovat, jaké jsou příznaky nákazy, jak snížit její riziko, k dispozici mají na letácích i důležité kontakty na Krajskou hygienickou stanici v Plzni a informační linku Ministerstva zahraničí České republiky.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24