QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Emeritní plzeňský biskup požehnal velikonoční várce piva pro papeže

13.02.2018 19:09

Kromě piva poputuje do Vatikánu také  zatím utajovaný tematický dar.  Pivovar navazuje „zlatou zásilkou“ pro papeže na tradici starou více než 100 let. 

PU_zehnani_varky1

Emeritní plzeňský biskup František Radkovský dnes ve varně plzeňského pivovaru požehnal várce piva i všem surovinám potřebným k výrobě zlatého moku. Část piva z této várky po pěti týdnech zrání poputuje do 1 300 kilometrů vzdáleného Vatikánu. Součástí zásilky bude i 2018 lahví plzeňského ležáku. Technický ředitel Plzeňského Prazdroje Diarmaid De Búrca a starší obchodní sládek Václav Berka vše na místě předají papeži Františkovi.

"Jsem hrdý na to, že plzeňské pivo se jako reprezentant České republiky zúčastní velikonočních oslav přímo v centru křesťanského světa,“ říká František Radkovský, který požehnal už osmé velikonoční várce plzeňského piva.

Tato tradice má své kořeny na konci 19. století, kdy si papež Lev XIII. nechal posílat plzeňský ležák na doporučení svých lékařů.

S pivem pivovar posílá tradičně i tematický dar pro papeže. Ten letošní připomene 100 let od konce první světové války i 100 let od vzniku Československa. Dar bude vyroben z mědi - tedy kovu, který má pro plzeňský pivovar velký význam.  Zdejší ležák se totiž vaří výhradně v měděných varnách s přímým otopem.

"Měď je pro nás symbolem historie plzeňského pivovaru i záruky vysoké kvality našeho piva. V dějinách pivovaru proběhlo několik pokusů o změnu varního postupu, ale vždy se nám podařilo uhájit vaření plzeňského ležáku v měděných varnách podle původního postupu,“ dodává Václav Berka.

Dar pro papeže bude odhalen při slavnostním vypravení velikonoční várky piva do  Vatikánu 23. března.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24