QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Epidemiologická situace - Jak si vede Plzeňský kraj?

15.10.2020 12:11

Krizový štáb Plzeňského kraje zasedl ve středu 14. října, aby zhodnotil situaci v kraji v souvislosti s nákazou covid-19. Zástupci jednotlivých složek IZS, armády a nemocnic také předali informace.

DSC_8132

Současný vývoj epidemie v Plzeňském kraji kopíruje vývoj v celé ČR. Nejhorší je situace v okrese Plzeň-sever.

Počet případu za 13. října byl v kraji rekordní – 549 pozitivně testovaných osob. Na základě informací od prof. Petra Pazdiory je v kraji nejvíce pozitivních osob ve věkové skupině 25-44 let, naopak ubylo pozitivních osob u nižších věkových skupin. Navýšilo se ale procento pozitivních ve věkové skupině 65+ z původních 11 % na 13 % z počtu odhalených pozitivit.

Dobrou zprávou je, že odběrová místa mají dostatečnou kapacitu a na žádost KHS budou rozšiřovat otevírací dobu. Děkuji také  Městské policii Plzeň, která poskytla své zaměstnance na výpomoc do call centra," uvedl ředitel KHS.

Krajský koordinátor intenzivní péče Jan Beneš z FN Plzeň informoval o počtu hospitalizovaných ve FN k 13. říjnu:" Hospitalizováno je 130 nemocných v běžném režimu a 18 pacientů JIP.  Na základě prognóz stále navyšujeme kapacitu lůžek pro pacienty s covid-19, a to jak ve FN, tak v dalších nemocnicích. Kapacity nemocnic jsou navyšovány s tím, že se omezuje operativa na akutní a onkologické výkony."

Kraj dostal od Ústředního krizového štábu za úkol vytipovat ubytovací objekty v kraji, kde by bylo možné ubytovat určené skupiny nemocných nebo osob v karanténě. V současné době má kraj vytipované zejména domovy mládeže, kde je pro tyto účely volná kapacita. Stejný úkol obdržel i Hasičský záchranný sbor, se kterým bude kraj toto koordinovat.

K 14. říjnu bylo v Plzeňském kraji evidováno 4466 pozitivně testovaných osob.

Plzensky_kraj

Foto: ilustační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24