QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fakultní nemocnice hledá pravidelné dárce krevních destiček

14.02.2020 6:45

Nemocnice potřebuje rozšířit databázi dárců, kteří budou ochotni pravidelně darovat krevní destičky pro hematologicko-onkologické  pacienty.

separator_2

Pracovníci separačního centra Fakultní nemocnice Plzeň provedou za rok cca 1500 odběrů. "Při první návštěvě dostane dárce všechny potřebné informace, je vyšetřen jeho zdravotní stav, proveden krevní rozbor, a pokud je vše v pořádku, následuje pozvání k prvnímu odběru. Běžná frekvence dárcovství je jedenkrát měsíčně. 12 hodin před odběrem je vhodné odstranit z jídelníčku příliš tučná jídla, nepožívat alkoholické nápoje a vyhnout se větší fyzické zátěži. Samotný odběr trvá zhruba jednu hodinu,“ informuje nemocnice.

Předpokladem pro vstup mezi dárce destiček je dobrý zdravotní stav, věk nad 18 let, hmotnost nad 60 kg, dobrá tolerance "náběru ze žíly“ a ochota stát se pravidelným dárcem.

"Díky velkému pokroku v medicíně, a zároveň i díky našim dárcům, se daří úspěšně léčit stále více pacientů s hematologickými malignitami,“ sděluje dále nemocnice.

Pokud chcete pomoci s léčbou pacientů s nádorovým onemocněním krvetvorby a splňujete výše uvedené požadavky, můžete se připojit k pravidelným dárcům krevních destiček. Kontakty najdete zde.

Hematologicko-onkologické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň provádí všechny typy transplantací krvetvorných buněk. Počtem transplantovaných pacientů patří mezi největší transplantační centra v ČR. Transplantace krvetvorných buněk vyžaduje komplexní podpůrnou léčbu včetně podávání krevních destiček od zdravých dárců. Nejčastěji se jedná o pacienty s různými typy leukémií, kteří podstupují chemoterapii nebo transplantaci kostní dřeně. Tito nemocní jsou ohroženi krvácivými komplikacemi a pravidelná aplikace destiček od zdravých dárců jim umožňuje překlenout období do obnovy jejich vlastní krvetvorby. V současnosti máme cca 300 aktivních dárců všech krevních skupin. Jelikož nemocnice potřebuje pro  pacienty vždy konkrétní krevní skupinu, musí být odběry dopředu plánovány. Navíc exspirace destiček je pouze pět dní a nelze je proto odebírat do zásoby.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24