QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fakultní nemocnice Plzeň potřebuje stálé dárce krevních destiček

26.02.2019 8:56

Fakultní nemocnice shání stálé dárce, kteří by pomohli při léčbě pacientů s nádorovým onemocněním krvetvorby. Jaké podmínky musí dárci krevních destiček splňovat?

separator_2

Fakultní nemocnice Plzeň ve spolupráci s lékařskou fakultou se obrací na veřejnost a hledá stálé dárce krevních destiček, kterých není zrovna dostatek.

"Pro pomoc s léčbou pacientů s nádorovým onemocněním krvetvorby potřebuje Hematologicko-onkologické oddělení FN v Plzni na Lochotíně stálý zdroj krevních destiček. Snažíme se proto vybudovat si okruh pravidelných dárců," informovala FN Plzeň.

Stálý dárce musí mít dobrý zdravotní stav, věk nad 18 let, hmotnost nad 60 kilogramů a velmi důležitá je takzvaná dobrá tolerance "náběru ze žíly“.

Zájemci mohou kontaktovat pracovníky Separačního centra na telefonním čísle 377 103 825 nebo na emailu: vodickovap@fnplzen.cz. Pracovníci centra se zájemci domluví termín vstupního pohovoru a laboratorního vyšetření. Noví dárci se zařazují v pondělí až čtvrtek od 11:00 do 13:00. 

Bližší informace o Separačním centru a o darování krevních destiček jsou dostupné na internetových stránkách http://www.hematologieonkologie.cz/separacni-centrum/a v Poučení pro dárce krevních destiček http://www.hematologieonkologie.cz/downloads/FN3248_V1_Pouceni%20pro%20darce%20krevnich%20desticek.pdf.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24