QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fakultní nemocnice v Plzni bude zjišťovat spokojenost pacientů, loni dostala za jedna

19.04.2022 12:32

V květnu letošního roku se ve FN Plzeň uskuteční Národní hodnocení spokojenosti pacientů, které organizuje Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Fakultní nemocnice Plzeň

Hospitalizovaní pacienti na vybraných pracovištích budou pomocí tištěných dotazníků bodovat nemocnici v několika oblastech. „Průzkumy spokojenosti u našich pacientů jsou pro nás velice důležitou zpětnou vazbou. Zjistíme, kde se ještě můžeme zlepšovat, na jaké služby se zaměřit, a to nás posouvá dál. Naším cílem je pacienta uzdravit a dobu jeho hospitalizace co nejvíce zpříjemnit. Věřím, že k tomu přispívá mnoho faktorů –informovanost i důvěra ve zdravotní personál a od toho se odvíjející  psychická pohoda. V neposlední řadě jsou to ale i zdánlivé maličkosti, jako úsměv milé sestřičky nebo dobrý oběd,“ řekl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Minulý rok v říjnu proběhlo první hodnocení, do něhož se ve FN Plzeň zapojilo 2 351 pacientů ze 49 oddělení standardní lůžkové péče. Celková souhrnná spokojenost byla oceněna známkou 1,2. Nejlépe hodnocenými oblastmi FN Plzeň se v průzkumu ukázaly dimenze Respekt, ohled a úcta a Citová opora a zmírnění strachu a úzkosti pacienta.

Další kolo Národního hodnocení spokojenosti pacientů začne 1. května tohoto roku. "Během celého měsíce bude dotazník se zhruba třemi desítkami otázek nabídnut všem pacientům, kteří stráví v nemocnici minimálně 1 noc a budou tak moci zhodnotit míru spokojenosti s poskytovanou péčí v průběhu jejich hospitalizace," uvedla mluvčí nemocnice.

Jaké oblasti se budou hodnotit?

Dotazník zjišťuje spokojenost pacienta s prvním kontaktem se zdravotnickým zařízením a péčí v době přijetí k hospitalizaci, zajímá ho i respekt, ohled a úcta, kterou projevuje ošetřující personál. Dále jde například o úroveň koordinace a propojení jednotlivých oblastí péče
 či informovanost a komunikaci s pacientem. Samozřejmostí je zájem o tělesné pohodlí pacienta, psychické povzbuzení v rámci hospitalizace pacienta. Dotazník se zaměřuje i na oblast zapojení rodiny a osob blízkých do léčebného programu pacienta, důležitá je i informace o propuštění pacienta a související úkony doprovázející ukončení hospitalizace.

Foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24