QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fakultní nemocnice v Plzni otevřela nový Urgentní interní příjem

15.10.2020 17:30

Zvyšující se počty pacientů si vyžádaly otevření specializovaného pracoviště. V areálu bývalé Vojenské nemocnice na Borech tak vznikl nový Urgentní interní příjem a stal se součástí covidového pavilonu.

N2
N2N1

Nové pracoviště bude zajišťovat nepřetržitý příjem a poskytovat ambulantní péči především pacientům s náhle vzniklým závažným zdravotním problémem. Vedoucí lékařka nového příjmu Jitka Mlíková Seidlerová sdělila: „Dnes otevíráme pracoviště, na kterém budou ošetřeni všichni pacienti s interními či plicními obtížemi nebo s podezřením na covidovou nákazu. Předpokládáme, že denně naši zdravotníci ošetří stovky pacientů a z tohoto důvodu jsme prostory rozčlenili na tzv.čistou část a na trakt pro pacienty s podezřením na covidovou nákazu". V čisté části se nachází 2 ambulance, v tzv.covidové části ambulance 4. Na Urgentním interním příjmu bude v jedné směně pracovat 5 lékařů, minimálně 10 sester a další personál.

Podrobnosti vzniku tohoto pracoviště popisuje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek: „Tato rozsáhlá přeměna původních prostor ambulantního traktu na nový Urgentní interní příjem trvala pouhé 3 týdny a náklady byly ve výši cca 1 milion korun. Byly zavedeny nové rozvody kyslíku, přípojky elektřiny, nové technologie pro komunikaci, kamery, počítače a monitory, vyšetřovací lůžka. Na místě jsou dostupné základní diagnostické technologie, k CT vyšetření budou pacienti převáženi do vedlejšího pavilonu podzemní spojovací chodbou". Ředitel FN Plzeň také poděkoval všem zaměstnancům, kteří během krátké doby vytvořili moderní příjmové pracoviště, v této době naprosto nezbytné.

A jak funguje provoz na novém Urgentním interním příjmu?

Při vstupu do prostor příjmu provede triážový pracovník s pacientem rozhovor, změří mu teplotu, dechovou frekvenci a tlak. Poté ho podle výsledků nasměruje buď do čisté, nebo do covidové části, kde bude pacient přijat na příslušnou ambulanci. V případě méně závažných stavů pacienta propustí do domácího ošetřování a předají do péče praktického lékaře či ambulantního specialisty. Pacientům, u kterých je zapotřebí delší doba pro rozhodnutí o případném přijetí k hospitalizaci či propuštění, budou k dispozici observační lůžka.

Nový Urgentní interní příjem se nachází v pavilonu 54, společně se dvěmi covidovými pracovišti s kapacitou 50 standardních lůžek. Pro zvýšení kapacity se připravuje otevření třetí covidové stanice v tomto pavilonu.

Foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24