QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival Animánie nabídne od čtvrtečního odpoledne pestrý program

14.11.2018 19:23

Třináctý ročník festivalu animovaných filmů Animánie odstartuje ve čtvrtek 15. listopadu. Soutěžní snímky vystřídá řada workshopů a dílen pro děti i dospělé.

Animánie 2017
Animánie 2017Festival Animánie 2018_Jan Příhoda_TKFestival Animánie 2018_O tom co potom_Matouš Valchář

Mezinárodní soutěžní přehlídky animovaných filmů, natočené dětmi a mladými tvůrci do 26 let, proběhnou zejména v kulturním centru Moving Station v Plzni. O festivalové Animáničky bude soutěžit 178 filmů ze sedmi zemí. 

Festival, jehož letošní téma zní "Osm(y)", začne ve čtvrtek a potrvá do neděle 18. listopadu. Část programu se odehraje v univerzitní kavárně Družba. Kromě soutěžních snímků jsou připravené projekce oceněných animovaných novinek z celého světa, lahůdky z filmových archivů, inspirativní setkání s tvůrci i celá workshopy.

Projekce soutěžních filmů startují už ve 14 hodin v Moving Station a otevírá se i první dílna – Animátorská polepšovnaSlavnostní zahájení Animánie 2018 začíná ve velkém sále v 19 hodin. Následovat bude promítnutí filmu režiséra Břetislava Pojara Jak zařídit byt. V kavárně Družba se ve čtvrtek rozběhnou projekce toho nejlepšího z třeboňského Anifilmu a žilinského Fest Anča.

"Od prvního dne si zájemci budou moci ve festivalové herně vyzkoušet nejnovější pecku od Amanita Design, hru Chuchel. V Moving Station bude k vidění také výstava scén z loutkového filmu Zima a O tom co potom dvou studentů Ateliéru animace FDULS ZČU nebo kinetický objekt studentek UMPRUM Praha," zve ředitel Festivalu Animánie Jan Příhoda.

V pátek dopoledne studenti středních škol shlédnou snímek Věry Chytilové TGM Osvoboditel, festivaloví diváci se mohou těšit na další čtyři bloky soutěžních filmů, zahraniční novinky, workshopy a dílny animace. Na programu je i pracovní setkání se členem festivalové poroty, režisérem a producentem Petrem Oukropcem a jeho filmem Modrý tygr. "Na příkladu Modrého tygra představíme učitelům metodiku filmové výchovy, jíž rozvinula pařížská Cinémathèque francaise," upozorňuje Jan Příhoda.

O víkendu by si pak diváci neměli nechat ujít nové příběhy Pata a Mata, loňský hit Clauda Barrase Můj život Cuketky nebo českou premiéru kanadského animovaného muzikálu Asphalt Watches. Připravena je řada programů z oblasti filmové výchovy a tradičně zasedne Asociace pro filmovou výchovu.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání Animániček začíná v neděli v 16 hodin ve velkém sále Moving Station. Od 18 hodin se zde budou promítat vítězné snímky. Letošní Animánii uzavře nejnovější film mága české animace Jana Švankmajera Hmyz.

Více informací lze najít na www.animanie.cz/festival.

FOTO: Festival Animánie

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24