QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival Animánie rozdal Animáničky, online pokračuje až do neděle

20.11.2020 21:00

Ve čtvrtek 19. 11. začal 15. ročník festivalu Animánie, letos výjimečně online formou. V duchu letošního tématu "Pozpátku" rozdal hned první den festivalové ceny Animáničky.

Animánie_Jan Příhoda s cenou Animánička
Animánie_Jan Příhoda s cenou Animáničkafestival Animániefestival Animánie_MINI

V mezinárodním klání audiovizuální tvorby dětí a mládeže do 26 let se letos utkalo 150 filmů v šesti kategoriích. Odborná porota ve složení Jaroslav Vančát, LouSanitráková a Miki Kirschner udělila celkem 20 čestných uznání a 11 festivalových cen.

„Letošní úroda cen i čestných uznání svědčí o tom, že porota neměla lehkou práci. Dlouho mě porotci přesvědčovali, až jsme nakonec svolili k tomu, že cen udělíme víc než obvykle. Nešlo to jinak, kvalita byla opravdu vysoká,“ vysvětlil ředitel festivalu Animánie Jan Příhoda.

Dvě z Animániček zůstávají v Plzni: v nejmladší kategorii MINI za pohádku „O Snožroutkovi“, kterou vytvořil kolektiv dětí ze soukromé ZUŠ Trnka, a v kategorii MAXI za klip „ZOO“ Marie Nováčkové, studentky Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU.

Všechny soutěžní snímky budou do neděle odvysílány online, k dispozici je i festivalová videotéka, jejíž link obdrží registrovaní účastníci. Registrace je zdarma. Na stránkách www.festival-animanie.cz najdou zájemci také workshopy, animace nebo letošní novinku - počítačové hry. Připravena je i virtuální místnost, kde si účastníci mohou popovídat s porotci, a to v sobotu od 9:30 do 18:30. Chce to jen připojení k internetu, kameru a mikrofon. 

Vítězné filmy budou ke zhlédnutí na festivalovém YouTube kanále ATV 1 v neděli 22. 11. Tento den pak Animánii ukončí „slavnostní zahájení".

 

Foto: Animánie

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24