Festival Blik Blik opět rozzáří ulice Plzně. Organizátoři odkrývají program...

06.03.2019 7:58

Festival světel se v Plzni letos odehraje už popáté a organizátoři opět slibují přehlídku nádherných světelných instalací. Na co se můžeme letos těšit?

13 Pivní monument
13 Pivní monument4 Škapa Klikyháky7 AV Exciters12 Spacelights8 Raumzeit piraten

Sedmimetrový Měsíc ze snímků NASA umístí nad hlavy návštěvníků organizátoři plzeňského festivalu světla BLIK BLIK, který proběhne 29. a 30. března. Jeho pátý ročník oslaví výročí 50 let od přistání člověka na Měsíci i 30 let od sametové revoluce.

Hlavní instalací bude sedmimetrové Muzeum Měsíce britského umělce Luka Jerrama, které po světě viděly již miliony diváků a které doprovází hudební skladby BAFTA award oceněného Dana Jonese. Celkem bude na festivalu k vidění 9 venkovních instalací a 4 vnitřní. Pracují na nich umělci z Česka, Maďarska, Británie, Německa, Francie i Indie.

Venkovní instalace jsou pro všechny zdarma, na ty interiérové bude vstupné 50 korun. Podle organizátorů každý rok navštíví festival kolem čtyřiceti tisíc lidí.

Letošní lahůdkou festivalu bude sedmimetrová světelnou instalace Museum of the Moon britského umělce Luka Jerrama. Nad hlavami diváků se rozsvítí dokonalé snímky Měsíce od NASA s měřítkem 1:500 000, tzn. že každý centimetr instalace představuje 5 kilometrů povrchu Měsíce. "Měsíc je pro lidstvo magickou konstantou, inspirací pro umělce, básníky i vlky. Luke Jerram si ho ale jako první dovolil snést na Zemi. A jeho odvahu, která hraničí s drzostí, se zatajeným dechem viděly již miliony diváků po celé planetě. Plzeňské publikum se navíc může Měsíce symbolicky dotknout v roce, kdy si připomínáme 50 let od prvního přistání člověka na Měsíci,” komentuje dramaturg festivalu Jiří Sulženko.

Trasa od depa k Pivovarskému muzeu nabídne i dalších dvanáct instalací...

Kromě Muzea Měsíce organizátoři naplánovali ještě dalších 12 instalací. Na trase od kreativní zóny DEPO2015 přes náměstí Republiky až k Pivovarskému muzeu mohou návštěvníci vidět například osmimetrové světélkující loutky mořského světa od V.O.S.A. Theatre, videomapping od francouzských AV Exciters, Tajemnou zahradu německých RaumZeitPiraten nebo dvě instalace studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara oslavující výročí přistání na Měsíci i sametové revoluce. Na rezidenční pobyt Open A.i.R. přijel kvůli BLIK BLIK také indický umělec Mantu Das.

Více informací se lidé dozví na www.depo2015.cz/blikblik.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24