Festival Divadlo nabídne to nejzajímavější z minulé sezony. Předprodej právě začíná

03.08.2020 9:01

Mezinárodní festival Divadlo zahajuje předprodej vstupenek v pondělí 3. srpna. V Plzni se představí především soubory z naší republiky, ale dorazí i hosté z Francie a Slovenska.

11

Mezinárodní festival Divadlo proběhne v Plzni od 9. do 16. září 2020 v Plzni. Předprodej začal v 9 hodin v síti Plzeňská vstupenka.  

Stejně jako většina velkých kulturních akcí je i festival Divadlo letos poznamenán hrozbou koronaviru. Na příští rok se přesouvá hostování proslulého kanadského režiséra Roberta Lepage, který měl přijet se sólovou inscenací 887. Místo toho uvidí diváci novou inscenaci Národního divadla Stát jsem já v režii Jana Mikuláška.

O zahraniční hosty ale publikum v Plzni nepřijde. Návštěvníci uvidí jedno z nejoceňovanějších děl festivalu ve francouzském Avignonu z roku 2019 – hravou hudební inscenaci Triumf lásky, jejímž autorem a režisérem je Olivier Py, současný ředitel festivalu, někdejší dlouholetý ředitel pařížského divadla Odéon a jeden z nejslavnějších francouzských režisérů a dramatiků dneška. "Režisér se inspiroval námětem bratří Grimmů – s jeho výrazným režijním rukopisem plným divadelnosti a kabaretní stylizace se tak můžeme setkat v pohádkovém příběhu o zamilované dívce, která musí o svou lásku bojovat ve světě rozvráceném válkou. Inscenace je tak dokladem, že pohádky věru nemusejí být jen pro děti,“ uvedl dramaturg Michal Zahálka.

Jiří Havelka u nás patří k nejzajímavějším režisérům střední generace. Festival Divadlo letos nabídne zajímavou příležitost se setkat s jeho tvůrčím počinem, který vznikl za našimi hranicemi ve Slovenském národním divadle. Autorská inscenace Dnes večer nehrajeme pojednává Listopadovou revoluci jako zábavný kabaret z hereckého prostředí. "Klade otázku, zda má divadlo pouze tlumočit dramatický text, nebo může v určitý moment plnit společenskou roli,“ řekla dramaturgyně Dora Viceníková. Název je inspirován prohlášením pracovníků Slovenského národního divadla, kde stojí: "Nikdy jsme si nemysleli, že nastane chvíle, kdy základní úlohou herce bude nehrát. V inscenaci se propojují autentické materiály z roku 1989 s přesahy k dnešním kauzám i otázkou po podstatě divadla."

Domácí program nabídne to nejzajímavější, co vzniklo za uplynulou, koronavirem poznamenanou sezonu na divadelních scénách v České republice. "Letošní festivalová nabídka z domácí tvorby se vyznačuje neobvyklou pestrostí žánrů – od opery a komorního muzikálu přes loutky k nejvíc zastoupené činohře – i námětů,“ zdůraznil dramaturg Jan Kerbr. Diváci se mohou těšit na představení z Brna, Prahy, Ostravy, Hradce Králové či Liberce. Prezentovat se budou i plzeňské scény. Divadlo J. K. Tyla zavede diváky ve stejnojmenné inscenaci do městečka Middletown a Divadlo Alfa nabídne loutkovou féerii Pozor, Zorro! s téměř osmdesáti ´dřevěnými´ herci.

Hlavní program tradičně doplní akce v Moving Station, venkovní akce, výstavy a diskuse.

FOTO: archiv festivalu Divadlo

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24