QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival Jeden svět Plzeň 2020 proběhne již tento týden

05.10.2020 14:49

Festival Jeden svět Plzeň startuje ve středu 7. října. Už 20. ročník proběhne ve zcela netradičním podzimním termínu od 7. do 10. října 2020 v kulturním centru Moving Station a v Polanově síni Knihovny města Plzně.

Jeden svět 2020

Původně byl letošní ročník plánován na březen 2020. Jenže dvanáct dní před jeho startem vyhlásila vláda České republiky nouzový stav a festival musel být zrušen.

Organizátoři se nakonec rozhodli, že jubilejní ročník chtějí oslavit společně s diváky a ohlásili nový termín v podzimních měsících. „Když ale minulý týden přišlo opět vyhlášení nouzového stavu a celá řada mimořádných opatření, a to pouhých sedm dní před slavnostním zahájením, přiznám se, že jsme chvíli váhali, zda bude v našich silách festival uspořádat. Nicméně po rozhovorech v rámci týmu a po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí v Plzni jsme se shodli, že to nevzdáme a filmy plzeňským divákům nabídneme. Věříme, že nás v této pro kulturu těžké době podpoří,“ vysvětlila hlavní koordinátorka festivalu Andrea Vernerová.

Zahájení proběhne 7. října v Moving Station od 17 hodin. Úvodním snímkem je dokument Město plné smogu, který plně vystihuje festivalové motto „až naprší a uschne“ odkazující na téma klimatické změny. Diváky zavede do Číny, dlouhodobě sužované smogem, kde na sebe naráží ochrana životního prostředí a ekonomika. Festivalové téma se prolíná i dalšími dokumenty. Hrdinky českého filmu Žal žen pociťují vážné obavy o budoucnost lidstva a planety s ohledem na dopady globální environmentální krize. Svébytná půda diváky pro změnu zavede mezi komunitu v subarktické Kanadě.

Na své si přijdou i milovníci jiných než ekologických témat. Slovenský snímek Ztracený domov se odehrává v Iráku a představí dva jezídy, kteří přežili genocidu, a dva slovenské zdravotníky zachraňující lidské životy. Díky dokumentu Postiženi muzikou nahlédnou diváci do zákulisí kapely The Tap Tap. Pod pokličku sociálních sítí se podívá Lepší profil a o brutálních mafiánských praktikách na slovenské politické scéně 90. let pojednává film Skutok sa stal. Snímek Autoportrét reflektuje pro změnu aktuální téma poruch příjmu potravy.

Festival mohou diváci podpořit několika způsoby. V první řadě nákupem vstupenky, ať již na projekčních místech nebo v rámci předprodeje na www.goout.net. K dispozici jsou také výhodné akreditace 4+1 zdarma, které diváci seženou již nyní na pokladně v Moving Station nebo na infostánku během festivalu. Další možností je na stejném místě zakoupení originálních doplňků. Novinkou jsou také trička s jedinečným plzeňským vizuálem, která budou k dispozici v limitovaném množství.

Více informací najdete na stránkách akce zde.

Foto: Festival Jeden svět Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24