QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival na ulici změnil pořadatele. Slibuje návrat ke kořenům

10.07.2020 8:24

Centrum Plzně ožije letos v srpnu oblíbeným open air kulturním projektem. Jaké novinky se chystají?

1

Na téměř třicetiletou tradici Festivalu na ulici chce navázat Agentura Nashledanou, která uspěla ve výběrovém řízení města a akci převzala. Nový pořadatel chce dát nejvíce prostoru plzeňským kapelám. Hrát se bude na třech venkovních scénách a ve vybraných klubech, organizátoři slibují také kulurní a rodinný doprovodný program v ulicích. Vstup bude zdarma.

Živá hudba zní v centru města Plzně  od roku 1993. Tehdy zde poprvé proběhl festival, jehož jednotlivé části se jmenovaly Jazz na ulici, Struny na ulici a Divadlo na ulici. Festival založil  básník a textař Jardoslav Komorous, který v 90. letech minulého století vedl městské kulturní středisko Esprit. Z přehlídky se za pár let stal celorepublikový fenomén.

Na tuto tradici chce navázat Agentura Nashledanou. Přišla proto s myšlenkou návratu ke kořenům. "Máme za sebou dlouhodobé a tradiční akce jako Léto v Prazdroji, Gaudeamus igitur či Pilsner Fest, ale i projekty vlastní, nové a jedinečné, jako například Open air Prodaná nevěsta, největší produkce této opery ve střední Evropě,“ říká za Agenturu Nashledanou Lukáš Krásný, známý také jako lídr kapely Semtex, a dodává:  „Vždy se snažíme zachovat zdravé a kvalitní základy, a na nich případně stavět novinky, které lidé aktuálně žádají a odpovídají současné době.“

Největší důraz v rámci organizace dává agentura na přípravu programu. Původní žánrové dělení převedla do forem bloků, které budou probíhat vždy dva až tři dny. "Posluchači prostě budou vědět, že tyhle tři dny bude v centru Plzně hrát třeba folková muzika, takže i když nebudou znát kapelu, budou vědět, co od ní mohou očekávat,“ vysvětluje dramaturgii Lukáš Krásný. Zahajovat bude v pátek 21. srpna třídenní blok Rock a beat, od pondělí festival pokračuje alternativou, a po dvoudenním bloku Folk, country a trampské hudby se všechny žánry sejdou v sobotu 29. srpna v jednom velkém finále.

"Hodně se chceme věnovat plzeňským kapelám včetně těch začínajících. Stejně jako to bylo i před lety v začátcích festivalu, může je to představit široké veřejnosti a pomoci jim najít další fanoušky,“ říká Lukáš Krásný.

Devítidenní Festival na ulici se bude konat od 21. do 29. srpna na třech scénách v ulicích – hlavní vznikne na náměstí Republiky, další u Branky a třetí v Proluce. Doprovodný program se bude odehrávat ve spolupracujících plzeňských klubech  a na dalších tradičních místech. Kromě hudby se mohou Plzeňané těšit i na program divadelní, výtvarný a zaměřený na rodiny s dětmi.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24