QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival světla BLIK BLIK se poprvé odehraje v Lobezském parku

17.01.2020 9:41

Plzeňský festival světla a umění se letos v premiéře celý uskuteční v městské zeleni. Díky přesunu akce  odpadnou fronty před vstupem.

rok2019

Organizátoři letos zvolili pro konání už šestého ročníku festivalu světla a umění BLIK BLIK plzeňský Lobezský park a jeho okolí. Akce, která letos připadá na 27. a 28. března, představí  14 instalací od tuzemských i zahraničních umělců a uměleckých projektů.

"Uspořádat festival světla v parku je pro nás organizátory výzva. Současně si ale od nové lokace slibujeme, že zmizí fronty před vstupem u jednotlivých instalací, právě to totiž trápilo návštěvníky při loňském, rekordním, ročníku, na který dorazilo 50 000 lidí. V roce 2020 budou všechny placené instalace na jednom místě se společným vstupem,“  říká manažerka festivalu Petra Krákorová. Neplacené instalace se objeví volně podél nově naplánované trasy.

Celkem 14 světelných instalací povede od Divadla ALFA, podél řeky Úslavy, přes Lobezský park až k Rolnickému náměstí a také v opačném směru. Centrum festivalu bude právě v Lobezském parku. Ten prošel v roce 2018 celkovou obnovou podle projektu Tomáše Rákose a v loňském roce obdržel titul Asociace pro urbanismus a územní plánování v soutěži Stavba roku 2019. 

První odhalenou instalací je Analemma japonského umělce Yasuhiro Chida. Jedná se o hustou síť tenkých nití natažených mezi stromy, která se tvoří zhruba deset dní. Síť pak nese světlo a vytváří dojem hvězdného reje.

FOTO: ilustrační, DEPO2015

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24