Kuželky nejsou bowling! Jedná se o seriózní sport, říká trenérka kuželek

28.02.2022 15:10

Kuželky, které si mnoho lidí zaměňuje s bowlingem, nejsou jen pouhou zábavou, ale také tvrdý a náročný sport na který se v médiích často zapomíná. Čím se liší od bowlingu a jaké jsou kuželny v Plzni? Čtěte v článku.

Kuželky_QAP (5)

Mnoho lidí si velice často plete kuželky s bowlingem, jaké jsou tedy mezi nimi zásadní rozdíly? „Hlavní rozdíl je ten, že bowling se hraje s deseti kuželkami a s koulemi, které mají tři otvory. Kuželky se hrají s devíti kuželkami a s koulemi bez děr, které jsou i v průměru menší. Pro dospělé mají v průměru 16 centimetrů, pro malé děti jsou samozřejmě menší, my tady máme ještě koule o průměru 15 a 14 centimetrů. Koule se tak drží celou dlaní a prsty jsou v podstatě natažené. Kuželky jsou v bowlingu rozestavěné do trojúhelníku, v kuželkách do tvaru kosočtverce špičkou proti hráči. I tvar samotných kuželek se trochu liší,“ vysvětluje vedoucí tréninku mládežníků na kuželně TJ Slavoj v Plzni Kamila Marčíková.

V Plzni jsou tři kuželny, a to Kuželna SK Škoda VS Plzeň, Kuželna TJ Sokol Plzeň V. na Slovanech a TJ Slavoj Plzeň, která má jako jediná v Plzni ještě starou dráhu. „Podlaha dráhy je ze saduritu, dnes už se dělají jen deskové dráhy, které jsou i snazší na opravy. V té době, co se tady stavěla, byla jedna z posledních, co se dělala v tomto systému. Já říkám, že to tady v Plzni máme nejvíce retro,“ směje se Kamila Marčíková a pokračuje: „V modernějších kuželnách jsou také na drahách žlábky, my tu ještě máme po staru mantinely. Samozřejmě bychom ocenili novější hernu, ale je to hodně financí, které je obtížné sehnat.

Kuželky_QAP (1)

Kuželky jsou v médiích často velmi opomíjený sport. A to i přes to, že Češi i Češky se několikrát umístili na mistrovských pozicích u nás i ve světě. „Mrzí nás, že ta mediální prezentace není taková, nejen u nás máme reprezentanty na špičkové úrovni a téměř nikde se o tom nepíše,“ říká předseda oddílu Petr Harmáček.

„Náš A tým mužů hraje třetí ligu, poté máme B tým, který hraje krajský přebor a C tým hraje okresní přebor. Mezi tím ještě probíhají Poháry mladých nadějí pro mládežníky, které se konají jednou měsíčně, a po pěti turnajích se koná finálové kolo. A pak máme České poháry dorostu, které se konají na kuželnách po celé české republice, a prvních šestnáct nejlepších si zahraje o umístění. Dále máme juniory, ženy a seniory. Jsme rádi, že to mladé baví. Před třemi lety jsme začali dělat tréninky pro děti, momentálně tady máme mládež od 10 do 20 let. Největší zájem u nás ale máme z řad seniorů, ženy i muži hrají okresní přebor, kde se mohou probojovat do krajského přeboru, odkud se mohou dostat na mistrovství České republiky,“ sděluje Kamila Marčíková.

Jsou kuželky vhodné pro každého? „Myslím si, že kuželky nejsou náročný sport. Nejsou ani nákladné, ke hraní stačí pouze sportovní obuv a oblečení. Většinu zájemců, kteří přijdou a vyzkouší si to, to baví a každým tréninkem se samozřejmě zlepšují. Výhoda tohoto sportu je také dlouhověkost, můžete začít ve dvaceti a hrát do osmdesáti, jako náš nejstarší hráč tady. Já jsem se k tomu dostala před deseti lety a líbilo se mi, že je to týmový sport, ale zároveň je tady každý sám za sebe,“ uzavřela Kamila Marčíková.

Kuželky_QAP (4)

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24