Firma se zbavila odpadu na obecním pozemku. Inspekce jí vyměřila pokutu

05.02.2020 10:59

Stovky tun stavebního odpadu navozila firma ze Kdyně na pozemek v majetku České Kubice. Zbavila se tak železobetonových bloků, izolace z minerální vlny, plastů i asfaltu.

222
222111

Celkem 537 tun stavebních odpadů uložila loni v květnu firma SBS group  ze Kdyně, na obecní pozemek v katastrálním území Česká Kubice, aniž by znala jejich složení. Odpad vznikl při stavební činnosti společnosti v místě bývalé celnice na hraničním přechodu Folmava. Společnost sem navozila zeminu s kamením, betonové bloky, velké železo-betonové bloky, kusy i celé díly zámkové dlažby, obrubníků a zatravňovacích dlaždic. Dále pak cihly, kousky izolace tvořené minerální vlnou, plasty, pařezy, větve a kořeny, malé kousky asfaltů a další. Společnost tak porušila zákon o odpadech a inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni jí za to uložili pokutu 100 tisíc korun.

"Firma uvedla, že původcem zeminy s příměsemi je obec Česká Kubice, jelikož vlastní pozemek. Vlastnictví ale není podle zákona rozhodné. Obec, která si nechala odpady ze stavby, dle dohody zeminu, od obviněného na pozemek navézt, není k převzetí do svého vlastnictví oprávněna a není ani provozovatelem zařízení k využití nebo odstranění odpadu,“ řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

"Pokud by obviněný nakládal s předmětným odpadem v souladu se zákonem, měl ho předat do zařízení k jeho využití či odstranění. Poplatek za uložení tuny zeminy a kamení bez příměsí činí v průměru cca 230 korun za tunu. V tomto případě se ale jedná o zeminu a kamení s příměsí, kde by za jednu tunu zaplatil více než 800 korun,“ uvedla dále Horčicová.

Firma SBS group se proti rozhodnutí o pokutě neodvolala.

FOTO: ČIŽP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24