QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

FOTOGALERIE: Chemické znečištění Úhlavy spustilo v Plzni obří hasičské manévry

16.10.2019 13:23

Plzeň se stala dějištěm jednoho z největších hasičských opatření v rámci celé republiky. Za vším stojí znečištění chemickou látkou řeky Úhlavy. Podívejte se, jak probíhaly hasičské práce!

5
5461137891013121514171816

Plzeň má za sebou jedno z největších bezpečnostních opatření kvůli ohrožení zdroje pitné vody. Chemická látka, která v minulém týdnu unikla z areálu firmy v Klatovech do Drnového potoka, se dostala postupně až do řeky Úhlavy, tedy hlavního zdroje pitné vody pro Plzeň.

V mimořádné pohotovosti nebyla jen plzeňská vodárna, ale také Povodí Vltavy, vedení Plzeňského kraje, města Plzně i hasiči a policie. V Plzni zasedal několikrát krizový štáb.

Plzeňská vodárna nakonec kvůli nebezpečí chemické látky přestala v neděli večer čerpat do úpravny vody z řeky Úhlavy a využila náhradní zdroj, kterým je řeka Radbuza. Nasazení hasičů, které toto opatření spustilo, bylo mimořádné v rámci celé republiky. "Takto masivní nasazení velkokapacitních čerpadel pro dodávku vody pro obyvatelstvo nemá v České republice obdobu," potvrzuje mluvčí hasičů Petr Poncar.

Čerpání vody vody do vodojemů vodárny pokračovalo až do úterního brzkého odpoledne, kdy zůstávalo na místě odběru sedm jednotek hasičů. Jednalo se o hasiče nejen z Plzeňského kraje, dorazily také posily ze Středočeského a Karlovarského kraje. Už v předchozích dnech se ovšem na opatření podílela řada dalších hasičů, včetně zástupců z dobrovolných sborů.

Díky obrovskému nasazení se podařilo Plzeň udržet bez jakýchkoliv problémů s dodávkou vody. "Nasazena byla čtyři velkokapacitní čerpadla, pomocí nichž se přes noc dodávalo 260 litrů vody za sekundu. V dopoledních hodinách (pozn. red.: v úterý 15. října) se kombinací čerpadel podařilo dostat průtok až na 310 litrů za sekundu. Vzdálenost, na kterou byla voda čerpána, se pohybovala od 500 do cca 660 metrů. Dopravní vedení procházelo i pod hladinou řeky. Byl tak zabezpečen průtok, který byl požadován Vodárnou Plzeň," popisuje mluvčí krajských hasičů.

Čerpání vody z Radbuzy bylo ukončeno v úterý po 13. hodině. V odpoledních hodinách pak následně ze strany hasičů probíhala demontáž čerpací soustavy u řeky.

Celou událostí se nadále zabývá policie...

Látka unikla z výrobního areálu v Klatovech. Podezření ze znečištění Drnového potoka v lokalitě u jezu v Lubech bylo nahlášeno na Odbor životního prostředí MěÚ Klatovy v úterý 8. října.

Dle vyjádření pracovníka společnosti Holz Schiller došlo k úniku chemické látky (Impralit-BSK effect) pravděpodobně v nočních hodinách z pondělí na úterý minulého týdne a jejímu splachu do dešťové kanalizace a následně do Drnového potoka. Jednalo se o látku nebezpečnou pro zdraví a životní prostředí, vysoce toxickou pro vodní organismy.

Případem se zabývá i policie, která zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24