QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

FOTOGALERIE: Kniha "Věznice borská" se křtila přímo za mřížemi

31.10.2017 14:53

Víc než symbolické místo si vybralo vydavatelství Starý most pro křest unikátní knižní novinky "Věznice borská". Historicky první podobná publikace se představila přímo ve věznici.

foto-qap-cz (64)
foto-qap-cz (64)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (31)foto-qap-cz (32)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (36)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (39)foto-qap-cz (40)foto-qap-cz (38)foto-qap-cz (43)foto-qap-cz (42)foto-qap-cz (46)foto-qap-cz (47)foto-qap-cz (49)foto-qap-cz (53)foto-qap-cz (52)foto-qap-cz (54)foto-qap-cz (55)foto-qap-cz (62)foto-qap-cz (69)foto-qap-cz (70)foto-qap-cz (71)foto-qap-cz (72)foto-qap-cz (74)foto-qap-cz (75)foto-qap-cz (78)foto-qap-cz (77)foto-qap-cz (79)foto-qap-cz (82)

Plzeňské vydavatelství Starý most přichází s další novinkou a tentokrát jde v podstatě o historický unikát. Poprvé vydává ucelenou publikaci o legendární věznici v Plzni na Borech autora Lukáše Palečka.

Podobná kniha se na veřejnost dostává poprvé. V minulosti byla o plzeňské věznici vydána jen brožura ke stému výročí. Nyní bude mít veřejnost jedinečnou možnost podívat se do historie legendární stavby. Kniha "Věznice borská" přináší podrobnosti k samotné stavbě, přináší také příběhy některých vězňů, připomíná slavné útěky a mnoho dalších zajímavostí. V knize najdou čtenáři zhruba dvě stovky fotografií, pohlednic, plánků i nejrůznějších dokumentů, které se zatím na světlo světa nedostaly.

Publikace začala vznikat na začátku letošního roku. Čistého času pak nad ní její autor strávil zhruba pět měsíců. K tématu se rozhodně nedostal náhodou. Čtyři roky pracoval v jednom z nejznámějších vězení v republice jako úředník. "Měl jsem ve své správě historický archiv věznice. Když jsem ho přebíral, byl velkou změtí dokumentů. V té době jsem se rozhodl, že ho utřídím. Jak jsem to začal třídit, začal jsem i nasávat historii, atmosféru a příběhy jednotlivých vězňů, zejména politických," říká Lukáš Paleček, pro kterého je nová kniha prvotinou. Jinak se s ním nicméně veřejnost může setkat mimo jné jako s průvodcem sousedských procházek v rámci projektu Skryté město právě při prohlídkách vězeňského areálu.

Borská věznice je největším podobným zařízením v republice. "V tuto chvíli jsme přes kapacitu věznice, jsme asi na 110 nebo 115 procentech. Celkově má věznice přes 570 zaměstnanců. K dnešnímu dni je zde 1470 odsouzených. Máme i cely, kde máme po dvanácti po čtrnácti odsozených, což už ten životní prostor hodně omezuje," říká ředitel věznice Petr Vlk s tím, že tento stav trvá zhruba dva roky.

foto-qap-cz (62)FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24