QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Gang zaměstnanců nakradl ve firmě elektroniku za víc jak milion!

22.05.2019 7:01

Krajská kriminálka po několika měsících rozlouskla složitý případ organizované skupiny, která nakradla elektroniku v areálu firmy za víc jak milion. Gang zaměstnanců fungoval jako přesný stroj.

FOTO_QAP_CZ (1)

Krajská kriminálka se případem krádeží elektroniky v sídle jedné z firem logistického parku na Tachovsku začala zabývat už na začátku letošního roku. Po několika měsících se dostavil úspěch. Ukázalo se, že zboží za milion rozkradla organizovaná skupina zaměstnanců společnosti. 

"Představitelé společnosti byli zprvu přesvědčeni, že je vyloučeno, aby kdokoliv přes jejich interní zabezpečení nelegálně pronesl cokoliv firemního. Úkolem kriminalistů bylo tedy nejen najít osobu pachatele, ale také precizně zadokumentovat cestu, jakou se elektronika z firemních prostor dostávala ven," říká mluvčí policie Markéta Fialová.

Počáteční informace nasvědčovaly tomu, že k samotným krádežím zřejmě dochází ze strany některého ze zaměstnanců společnosti, která se zabývá distribucí elektroniky na český i německý trh. "Nejprve se podařilo zjistit, že nejméně dvě osoby, které jsou pracovně spojeny s chodem firmy, užívají pro svoji potřebu odcizené mobilní telefony. Kriminalisté tedy začali monitorovat pohyb podezřelých osob. V rámci prověřování se postupně okruh podezřelých osob rozšířil na čtyři muže. Kriminalisté během velmi krátkého časového rozmezí ověřili získané poznatky a shromáždili důkazní prostředky. Analýza bezpečnostních kamer ukázala, že trestná činnost probíhá sofistikovaně, dlouhodobě a opakovaně organizovanou skupinou pachatelů," pokračuje policejní mluvčí.

Rozkrádání probíhalo podle přesně stanovených pravidel. Každý člen skupiny měl svůj vlastní úkol tak, aby překonali bezpečnostní opatření firmy. "Trestná činnost začala již v hale firmy. Jeden ze zaměstnanců postupně odcizoval na různých místech mobilní telefony nebo notebooky, které skrytě převážel na vozíku pro přepravu zboží v prostoru pro nohy. S dalšími dvěma členy skupiny si pak věci postupně předávali mezi sebou, například je pod oděvními svršky odnášeli do kanceláře přepravní společnosti nebo ukrývali do kufru na písemnosti. Později pak čtvrtý člen skupiny, zaměstnaný jako řidič přepravní společnosti, odcizené věci v kufru odnášel z kanceláře a odvážel z objektu poškozené společnosti," popisuje mluvčí policie. Protože řidič odvážel kromě odcizeného zboží také legální zboží určené pro zákazníky, mohl bez problému projet přes bezpečnostní kontrolu.

Policie udeřila přímo ve chvíli expedice kradeného zboží z areálu...

Kriminalisté připravili akci, při které se podařilo udeřit skutečně v pravou chvíli. Na řidiče udeřila policie ve chvíli, kdy projel bezpečnostní kontrolou firmy. V kabině vozu se našel kufr s originálně zabalenými odcizenými mobilními telefony. V průběhu realizace byly postupně zadrženy všechny podezřelé osoby. "Vrchní komisař odboru obecné kriminality pak předal usnesení o zahájení trestního stíhání celkem čtyřem osobám, z toho jednomu cizinci pro pokračující zvlášť závažný zločin krádeže, který obvinění spáchali jako členové organizované skupiny a svým jednáním způsobili značnou škodu. Od ledna tohoto roku se obvinění měli dopustit krádeží většího množství elektroniky v celkem třinácti případech a způsobit tak škodu za více jak milión korun," uzavírá Markéta Fialová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24