Hasiče zaměstnávají požáry komínů! S revizemi si majitelé starost nedělají

11.01.2019 9:57

Kvůli topné sezóně jsou opět v pohotovosti hasiči v regionu. Během pátku už museli zasahovat u požárů komínů. S kontrolami a revizemi si majitelé domů těžkou hlavu nedělají.

komín

Zásahy u požárů komínů u rodinných domů jsou v zimních měsících pro hasiče poměrně dost časté. Poměrně velký nárůst počtu zaznamenali hasiči v kraji už v průběhu listopadu loňského roku (více zde). 

V průběhu oteplení, které přišlo na přelomu roku, se situace uklidnila. Teď je tomu zase jinak. "Teploty klesly a lidé začali výrazněji topit. Dnes od rána jsme vyjeli již ke dvěma požárům komínových těles a jednomu požáru v kotelně rodinného domu, který byl uhašen před naším příjezdem. Jeden majitel měl platnou kontrolu spalinové cesty, druhý nikoliv," potvrdil mluvčí hasičů Petr Poncar.

S chybějícími revizemi se hasiči setkávají poměrně běžně. 

Jak často kontrolovat a čistit komín?

Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu: je 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2x ročně na kapalná paliva a 1x ročně na plynná paliva. Jednou za rok je nutno nechat provést kontrolu oprávněnou osobou – kominíkem.

Zákon umožňuje uživateli provést některé úkony kontroly sám.

Co může uživatel sám kontrolovat:

  • Stav topidla a kouřovodu – zda nejsou propálené, není popraskané zdivo a vydrolené spáry
  • Zda se v blízkosti topidla a kouřovodu nenachází hořlavé předměty
  • Zda je přívodní elektroinstalace ke kotli nepoškozená
  • Stav komínových dvířek a jejich uzávěrů

Pokud dojde k požáru komínového tělesa:

  • Odstraňte z dosahu sálavého tepla všechny hořlavé předměty.
  • Zavolejte linku 150 nebo 112.
  • Nepokoušejte se hasit komín vodou. Vysoká teplota v komíně spolu s rychlým vývinem páry může způsobit popraskání, či destrukci komínu. K hašení je možno použít písek, který je vhazován buď dvířky k vymetání komínu, nebo přímo ze střechy tělesem kouřovodu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24