QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči upozorňují: Kontrola spalinových cest Vás může zachránit před požárem

14.10.2021 19:18

Hasiči vyjeli za uplynulý rok k několika požárům od spalinových cest u komínů. Upozorňují proto na důležitost řádné kontroly komínů. Víte, kolikrát za rok komín čistit?

požár komínu

Od října 2020 do poloviny října 2021 v Plzeňském kraji došlo k 116 požárům od spalinových cest. "Ve 53 případech nebyla od majitelů, uživatelů nebo provozovatelů spalinových cest předložena zpráva o provedeném čištění a kontrole spalinové cesty, což bylo v rozporu se zákonem o požární ochraně," uvedli hasiči Plzeňského kraje.

Pokud ovšem provozujete spalinovou cestu v rozporu se zákonem o požární ochraně, můžete dostat pokutu až do výše 10 000 korun.

Základními lhůtami pro čištění spotřebiče paliv do 50 kW při celoročním provozu je 3x ročně u spotřebiče na pevná paliva, 2x ročně na kapalná paliva a 1x ročně na plynná paliva. Jednou za rok je nutno nechat provést kontrolu oprávněnou osobou – kominíkem.

Některé úkony si však může uživatel, majitel nebo provozovatel provést sám:

  • Stav topidla a kouřovodu – zda nejsou propálené, není popraskané zdivo a vydrolené spáry
  • Zda se v blízkosti topidla a kouřovodu nenachází hořlavé předměty
  • Zda je přívodní elektroinstalace ke kotli nepoškozená
  • Stav komínových dvířek a jejich uzávěrů

Pokud k požáru komínu dojde, nepokoušejte se ho hasit vodou. Odstraňte z dosahu sálavého tepla všechny hořlavé předměty a zavolejte linku 150 nebo 112.

Foto: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24