QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči z Plzeňského kraje uctili památku zesnulých kolegů - FOTO

20.09.2021 8:54

V neděli 19. září v pravé poledne uctili hasiči památku dvou svých kolegů z jednotky Sboru dobrovolných hasičů obce Koryčany, kteří zemřeli při výbuchu rodinného domu v Koryčanech dne 15. září.

HZSPK_3
HZSPK_3HZSPK_1HZSPK_4HZSPK_5HZSPK_6HZSPK_7HZSPK_2

V neděli 19. září byly na budovách HZS ČR, po celé ČR, vyvěšeny černé vlajky symbolizující smutek nad tragickou ztrátou dvou dobrovolných hasičů. Následně v pravé poledne, po celé ČR, vyjela technika HZS ČR před hasičské stanice se zapnutým výstražným světelným zařízením a jejich osádky nastoupily v zásahovém oděvu k uctění památky zesnulých hasičů minutou ticha.

"Profesionální i dobrovolní hasiči v Plzeňském kraji uctili minutou ticha památku dvou zesnulých kolegů JSDHO Koryčany, kteří tragicky zahynuli při výbuchu plynu v rodinném domě. Čest jejich památce," uvedl HZS Plzeňského kraje.

K tragické události došlo ve středu 15. září. Ve 12:36 hodin přijalo krajské operační a informační středisko HZS Zlínského kraje událost o narušení plynového potrubí v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Na místo vyjela místní dobrovolná jednotka hasičů, a také profesionální hasiči z Morkovic-Slížan a Kroměříže.

V době příjezdu dobrovolné jednotky došlo k výbuchu a destrukci domu, při které jeden z hasičů utrpěl vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu zasahujících kolegů na místě podlehl. Další ze zasahujících hasičů se ocitl pod sutinami domu. Dva hasiči byly s těžkými zraněními transportováni do nemocnice. Okamžitě byly vyslány další jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů z blízkého okolí, které se připojily ke svým kolegům na místě zásahu při odstraňování sutin rodinného domu, ve snaze zachránit svého kolegu. Velitel zásahu na místo povolal psy vycvičené pro vyhledávání v sutinách, dále ostravské kolegy zařazené do USAR týmu, speciální techniku z Jihomoravského kraje a kolegy ze Záchranného útvaru HZS ČR se speciální těžkou technikou. Po usilovném odklízení byl náš kolega, dobrovolný hasič nalezen, bohužel již bez známek života.

Na místě zasahovalo přes 80 hasičů, z HZS ZLK, HZS JMK, HZS MSK, HZS OLK a Záchranného útvaru HZS ČR, kteří se podíleli na záchranných a likvidačních pracích po výbuchu a také na poskytování psychologické pomoci pozůstalým i zasahujícím hasičům. Při zásahu jsme spolupracovali s dalšími složkami IZS, Policií ČR a ZZS.

 

Foto: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24