QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Házenkáři obnovili pochod Litická 25. Dostali od místostarosty dort! FOTKY

21.06.2022 18:51

Házenkáři v Liticích pořádali v sobotu 18. června turistický pochod „Litická 25“. Pochod měl kdysi v Liticích tradici, už v roce 1980 se konal první ročník. Letos se zúčastnil místostarosta a dorazil i zakladatel pochodu.

image10
image10image4IMG_1300image9image11image16image19image21Litická 25image23Litická 25_dort

Pochod „Litická 25“ se stal pojmem a sjížděli se na něj turisté nejen z okolních vesnic, nedaleké Plzně, ale i ze vzdálenějších míst. Pochodu se mnohdy účastnilo přes 300 turistů. Poslední pochod se šel v roce 2007. Letos litičtí házenkáři tuto tradiční sportovní akci po 15 letech probudili.

"Start byl od 7.00 hodin u Lidového domu a přítomen byl i zakladatel pochodu, pan Stanislav Benda. Již před sedmou hodinou přicházeli první turisté a za krásného počasí vyráželi na připravené pěší trasy, které letos byly 4 km, 10 km, 15 km a 25 km," prozradil Marek Hnát z oddílu litické házené. 

FOTO: Zakladatel pochodu pan Stanislav Benda s paní Ronešovou

Všechny trasy byly pořadateli skvěle značené. "To si účastníci pochodu pochvalovali. Trasa 25 km byla ta původní, která se kdysi chodila. Na všechny trasy bylo možné vyrazit i na kole. Pro cyklisty byly dále připravené i prodloužené cyklotrasy v délkách 30 km, 35 km a 40 km. Každý účastník obdržel na startu mapu tras, na kterou pak dostával na tradičních kontrolách původní razítka se stopou, aby bylo jasné, že danou trať absolvoval," vysvětlil dále Marek Hnát.

Obnoveného 29. ročníku pochodu „Litická 25“ se letos zúčastnilo 85 turistů. To je pro obnovený ročník pochodu velmi dobré číslo, v den pochodu navíc panovalo tropické počasí. Na kratších trasách byly na kontrolách pro děti připraveny soutěže, na delších trasách pro účastníky i malé občerstvení. V cíli pak každý účastník dostal tradiční odznak a mohl si i zakoupit původní historické odznaky.

Akci podpořil místostarosta Litic. Nejen, že jednu z tras osobně šel, ale házenkářům nechal vyrobit dort s číslem letošního ročníku 29.  "Obnovit akci byl skvělý nápad. Když jsem se dozvěděl, že budou házenkáři po patnácti letech dělat Litickou 25, napadlo mi, že to chce ještě trochu něco navíc. Nechal jsem pro ně vyrobit dort s nápisem Litická 25 a číslem 29, které zobrazuje ročník této akce. Házenkáři jsou skvělá parta a chtěl bych jim za oživení pochodu Litická 25 poděkovat," uvedl místostarosta Litic Michal Hausner. který sám absolvoval trasu 10 kilometrů a už teď se těsí, že obnovená tradice bude pokračovat bez přestávky mnoho dalších let. 

Litický oddíl házenkářů vychovává mládež a snaží se i pořádat kulturní a sportovní akce pro veřejnost. "Všem našim sportovcům přispíváme finančně každý rok prostřednictvím Tělovýchovné jednoty na provoz oddílů a v posledních letech se daří do našich sportovišť získávat i významné finanční prostředky z města," doplnil místostarosta Michal Hausner. 

foto: Házenkáři Litice

 

  

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24