Hejtman Bernard: V kraji jsou dva případy průniku nákazy do domovů seniorů

30.03.2020 13:38

V Plzeňském kraji platí zpřísněná opatření v domovech seniorů. Hejtman v pondělí 30. března vydal zákaz přijímání klientů i z léčeben dlouhodobě nemocných.

2

Už čtrnáct dní dní platí v Plzeňském kraji zpřísněná režimová opatření v domovech seniorů a nově přibylo další.

"Dnes jsem vydal zákaz přijímání i z léčeben dlouhodobě nemocných, pokud nebude mít klient negativnít test,“ sděluje hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

V kraji jsou aktuálně dva případy, kdy došlo k průniku nákazy do domovů seniorů.

"Jeden import z Německa, druhý případ z LDN. V obou domovech se daří situaci zvládat. Všichni potenciálně nakažení byli testováni a izolováni. Do obou domovů jsme ihned dodali potřebné ochranné pomůcky,“ dodává hejtman.

Domovy seniorů nyní tipují klienty, kteří by zvládli pobyt v domácnosti či jinde. "V nejbližších dnech oslovíme rodinné příslušníky, ať zváží jejich dočasný pobyt mimo ústav. Zároveň hledáme další ubytovací kapacity, například rekreační či lázeňské, pro vymístění zdravých a relativně soběstačných klientů. Důvod je zřejmý. Chceme uvolnit lůžka pro vytvoření ca 10% izolovaných pokojů a rozmístěním klientů do více míst eliminujeme riziko nekontrolovaného rozšíření nákazy,“ vysvětluje Josef Bernard.

V krajích mají vznikat zvláštní kapacity pro pacienty z domovů seniorů, které nedokáží zajistit desetinu míst pro izolaci nakažených koronavirem. Dnes se na tom během videokonference dohodli hejtmani se zástupci vlády.

Do domovů seniorů zatím Plzeňský kraj poskytl 5 300 litrů desinfekce, 11 800 respirátorů, 13 000 rukavic, 1 520 obleků, 2 100 návleků na obuv a na hlavu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24