QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hejtmanka předala ceny za záchranu života a poděkovala složkám IZS - FOTO

16.09.2021 11:08

Cenu hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života za rok 2020 obdrželo celkem 6 osob. Z rukou hejtmanky převzaly pamětní medaili, pamětní list a šek na 10 000 Kč.

Společná s IZS
Společná s IZSPředání IZS HZS PK zleva PavlasLZS AČRSirový, hejtmankaPředání

V Kalikovském mlýně v Plzni hejtmanka Plzeňského kraje předala Cenu za záchranu života 2020 celkem pěti osobám, které nominovala veřejnost. Zároveň pak také členové Rady Plzeňského kraje poděkovali složkám IZS za komplexní profesionální zásah u vlakového neštěstí u Milavče a pomoc v oblastech zasaženým tornádem na Moravě.

"Život každého z nás se může úplně otočit během jedné jediné vteřiny. Často se tak navíc stane ve chvílích, kdy si to nejméně připouštíme a necítíme žádné obavy, anebo strach. Takové události přicházejí často bez varování. Ve stejné chvíli, v té stejné vteřině a při té stejné události se často odehrává i jiný příběh. Příběh odvahy, rozhodnosti a statečnosti. Příběh těch, kteří dokázali v situacích, které pro jedny znamenaly ohrožení na životě, svojí odvahou a rozhodností jejich životy, bez sebemenšího zaváhání, zachránit. Ze srdce těmto lidem za jejich odvahu a statečnost děkuji,“ říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Manželé Bouzkovi

Ocenění vytáhli topící se ženu z Boleveckého rybníka, začali s resuscitací a zavolali záchranku. Manžel zachráněné ženy po zachráncích dlouho pátral, pomohl mu je najít až starosta ÚMO3 Plzeň David Procházka. 

Jan Zita

Oceněný poskytl masáž srdce při náhlém srdečním kolapsu souseda a s manželkou zavolal první pomoc.

Pavel Sirový

Oceněný poskytl masáž srdce a zavolal záchranku sousedovi, u něhož byl na návštěvě, a který zkolaboval.

Petra Fairová, Jiří Šelmát

Ocenění, kteří byli svědky nehody, poskytli první pomoc řidiči, který měl srdeční kolaps a narazil do domu. Řidiče vyprostili z auta, poskytli mu masáž srdce, umělé dýchání a zavolali záchranku.

Poděkování složkám IZS

Hejtmanka Ilona Mauritzová a její náměstkové Rudolf Salvetr a Pavel Čížek poděkovali zástupcům zasahujících složek IZS, které se podílely na komplexní činnosti u vlakového neštěstí u Milavče a také při činnosti v oblastech zasažených tornádem na Moravě. Společně s členy rady se k poděkování připojili také člen představenstva ČD a náměstek pro servis ČD Michal Kraus s ředitelem oblastního ředitelství ČD Tomášem Petříčkem. 

„Letošní rok nám přináší situace, které mnozí z nás ještě nikdy na vlastní kůži nezažili. Je to rok plný zkoušek naší trpělivosti, vůle a síly. Vedle pozornosti, kterou věnujeme všem, kteří v první linii čelí pandemii koronaviru, jsme se rozhodli připomenout mimořádné události, kterými beze sporu vlakové neštěstí u Milavče a zásah tornáda jsou. S tím je spojená rychlost a profesionalita všech složek Integrovaného záchranného systému. Ať už hasičů, kteří prakticky okamžitě na několik týdnů vyrazili na pomoc do postižených oblastí na Moravu a Ústecko. A to jak profesionálních, tak dobrovolných. Stejně jako prakticky všech složek, které byly u Milavče. Každý v těchto situacích věděl, co má dělat. Byť se s událostí podobného rozsahu pravděpodobně ještě nikdy nesetkal. V obou případech byla překročena hranice, za kterou se povolání mění v poslání a běžné se stává mimořádným. Za to si zaslouží naši úctu,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

 

Poděkování převzali:

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje (ředitel Pavel Hrdlička zastoupen náměstkem pro zdravotní péči Ivo Prcínem se zástupci zasahujících posádek)

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje (brig. gen. František Pavlas, zástupci zasahujících jednotek u vlakového neštěstí, při pomocných činnostech v oblastech zasažených tornádem na Moravě)

Letecká záchranná služba Armády ČR (náčelník příslušného odboru plk. gšt. Zdeněk Pašek a zástupci zasahujících posádek)

Krajské ředitelství policie ČR (ředitel pluk. Jaroslav Vild zastoupen náměstkem ředitele pro ekonomiku plk. Petrem Nováčkem, zástupci zasahujících jednotek)

starosta obce Milaveč Vojtěch Weber, zástupce SDH Blížejov Antonín Beisbier, SDH Milavče Miroslav Hanta

 

Foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24