QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Historické podzemí v Plzni má novou trasu pod Rooseveltovou ulicí - FOTKY

15.02.2019 8:57

Plzeňské historické podzemí se po letech dočkalo rozšíření. Nová trasa je pod Rooseveltovou ulicí a přístupná bude jen několikrát do roka. Podívejte se na fotky!

podzemi-3-1024x684
podzemi-3-1024x684podzemi-1podzemi-2

Město Plzeň ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem slavnostně otevřely pro veřejnost novou část historického podzemí, které je jedním z největších turistických lákadel Plzně.

Čerstvě zpřístupněné podzemní chodby pod Rooseveltovou ulicí mají délku 134 metrů a návštěvníci se v nich budou pohybovat pouze za svitu baterek.

Nová trasa bude pro veřejnost otevřena jen několikrát do roka. První návštěvníci do ní mohou zavítat 15. února a pak každý den až do konce února vždy v 16 hodin. "Jsem moc rád, že můžeme návštěvníkům zpřístupnit novou část plzeňského podzemí. Věřím, že to bude pro řadu lidí důvod se do podzemí opět podívat. V nových chodbách není elektrické osvětlení, takže si zde návštěvníci užijí atmosféru historických chodeb za svitu baterek,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

Plzeňské historické podzemí bylo veřejnosti zpřístupněno v květnu 1985 a roku 2009 jej do správy převzal od města Plzeňský Prazdroj, který jej provozuje dodnes. Podařilo se mu vybudovat nový vstup do historických chodeb z Pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici a nyní přichází s rozšířením návštěvnické trasy. Na jejím otevření a zpřístupnění veřejnosti se Prazdroj dohodl s městem Plzní a v loňském roce se tato iniciativa stala součástí společné deklarace o spolupráci.

"Plzeňské historické podzemí je jednou z největších zajímavostí středověké Plzně. I díky péči Plzeňského Prazdroje se zařadilo  mezi nejnavštěvovanější památky v centru města. Prodloužení prohlídkové trasy v zážitkové úpravě s baterkami určitě přiláká nové návštěvníky. V nově otevřených prostorách si  budou návštěvníci sami svítit a  snadno si tak představí, jaké to bylo v dobách dávno minulých,  kdy se do sklepů chodilo jen se svíčkou pro potraviny či led na chlazení piva a bylo vidět jen na pár kroků. Věřím, že  tentokrát návštěvníci zažijí podzemí trochu jinak – možná s příjemným mrazením v zádech, ale určitě se přitom budou bavit,“ říká Martin Baxa, primátor města Plzně.

Doposud byla pro návštěvníky otevřená prohlídková trasa o délce 800 metrů, jejíž součástí je historická vodárna s replikou vodního kola nebo lednice - místnost, do které se dával led, který postupně a pomalu roztával a studená voda, která z něj stékala, pak ochlazovala v nižších patrech vybudované spilky a ležácké sklepy. Nově si tedy mohou návštěvníci projít až 934 metrů plzeňských chodeb.

Celé plzeňské podzemí tvoří rozsáhlý systém chodeb pod historickým centrem města. V některých částech má dvě patra a pyšní se celkovou délkou 13 kilometrů. Podzemní prostory byly budovány s výstavbou prvních měšťanských domů ihned po založení města, tedy od konce 13. století, a původně sloužily ke skladování potravin, následně je využívali pivovarníci ke zrání a ležení piva. "V podzemí je také zhruba dvě stě studní a voda z některých z nich se používala na výrobu piva. Do několika studní je možné během prohlídky nahlédnout, jednou studnou návštěvníci dokonce procházejí,“ říká Pavla Mášková z oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24