QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Historický víkend 2018 přinese novinky! Objevila se Kronika Plzně - FOTO, VIDEO

13.02.2018 10:43

Historický víkend v Plzni se opět odehraje na začátku června. V letošním roce přinese novinky v programu i novou porobu hlavní scény. Na co se můžeme těšit?

20180212_102604

Historický víkend patří v Plzni ke stěžejním kulturním akcím hlavní turistické sezóny. Letošní ročník připadá na termín 8. až 10. června. Organizátoři už pomalu ale jistě začínají odhalovat podrobnosti.

V letošním roce si připomínáme 100 let od vzniku Československa. A to se promítne i do programu Historického víkendu. Fanoušci oblíbené akce nicméně nepřijdou ani o tradiční rej strašidel, pohádkovou stezku nebo ohňostroj.

Hlavním tématem letošního ročníku bude nicméně "objev" zatím neznámé Kroniky Plzně, kterou v Plzeňském podzemí dosud střežil kronikář. Její objev i následné osudy kronikáře budou moct fanoušci Historického víkendu sledovat v krátkých videích, která budou pořadatelé postupně zveřejňovat na kanálu www.youtube.cz v rámci TV Historický víkend.

Režie letošního ročníku se ujal Petr Batěk. Právě on přišel s námětem kronikáře a nové kroniky, díky které budou moct diváci proniknout do několika historických období. "V současné době jsme našli v podzemí kronikáře, který od doby první republiky tam přežíval. To je základní bod. Kronika, kterou u sebe měl, má takové schopnosti, že kdykoliv se otevře a začne z ní kronikář číst, tak se historické události začnou odehrávat přímo před zraky diváků. To je koncept hlavních bodů Historického víkendu, kdy se bude kronika celkem pětkrát otevírat. Každé otevření kroniky bude jeden divadelní vstup, který bude začínat a končit v první republice, ale bude tam vždy exkurz do historie," přibližuje režisér Petr Batěk.

Hlavní scéna na náměstí Republiky bude v novém kabátě...

V souvislosti s novým konceptem dojde i na změny samotné hlavní scény na náměstí Republiky. "Nechtěli jsme se omezovat pouze hlavní scénou, ale chtěli jsme se přiblížit divákovi, mít možnost vystupovat z jeviště do prostoru náměstí. Proto bude ještě zhruba třicet metrů od toho druhé jeviště, které nebude zastřešené. Abychom mohli plynule přecházet z velkého jeviště na to menší, tak tam bude žebřiňák upravený pro tyto účely a ten nám bude převážet herce, kronikáře, moderátory z jednoho místa na druhé," přibližuje Petr Batěk.

Jinak budou mít ale diváci opět k dispozici scénu v Proluce, v Mlýnské strouze a znovu se otevřou i prostory budovy České spořitelny.

V rámci programu se mohou návštěvníci Historického víkendu těšit mimo jiné na rekonstrukci atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este, na slavnostní průvod městem ve znamení první republiky, rytířský tábor z husitského období, chybět nebude ani večerní "vejšlap strašidel". Hlavním dnem programu bude opět sobota a připravený bude také ohňostroj.

VIDEO: TV Historický víkend

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24