Hladina Velkého boleveckého rybníka výrazně klesá

04.08.2022 14:48

Tropické dny mají vliv i na výšku hladin plzeňských rybníků. Aktuální sledování ukazuje, že hladiny rybníků klesají. Jak to vysvětluje Martin Gregar ze Správy veřejného statku města Plzně?

Bolevák_měřidlo_

„Horké tropické dny s teplotami nad 30 °C, sluneční svit a povětrnostní podmínky zvyšují výpar. V takovéto situaci se navíc Boleveckým potokem ze soustavy rybníků do Boleváku už nedostane žádná voda. Jeho hladina tak klesla pod nejnižší naměřené hodnoty od roku 2005,“ konstatoval vedoucí oddělení vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar.

Hladina klesla o více než 20 centimetrů i v Šídlováku a v Třemošenském rybníce. „Oba přitom byly ještě letos v květnu na normální hladině. Senecký rybník měl v souvislosti s předvánočním sádkováním normální výšku hladiny až na přelomu února a března, nyní ji má o 22 centimetrů níže. Hladina Kameňáku je ještě o centimetr níž,“ doplnil Martin Gregar.

Hladina Boleváku nebyla tak nízko za posledních 17 let měření. „Stav hladiny vody v Bolevecké rybniční soustavě nyní pravidelně monitorujeme. V září by mělo začít dopouštění přečištěné vody z Berounky do Velkého boleveckého rybníka a my chceme sledovat jeho dopady na Bolevák ve srovnání se stavem před dopouštěním,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule. Ten věří, že dopouštění zastaví pokles hladiny a později ji bude postupně zvedat až k normálnímu stavu.

Kvalita vody je v Boleváku dle posledního měření Krajské hygienické stanice velmi dobrá a vhodná ke koupání.

 

Foto ilustrační MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24