Holčičku u Čerchova hledalo i devět pátracích psů horské služby - FOTKY

13.10.2021 14:50

Do jedné z největších pátracích akcí v posledních letech byli nasazeni i psovodi horské služby ze Šumavy, Krušných hor, Orlických hor a Jeseníků.

Psovodi_pátrání_foto Horská služba ČR
Psovodi_pátrání_foto Horská služba ČRPsovodi_pátrání_foto Horská služba ČR (2)Psovodi_pátrání_foto Horská služba ČR (3)

Do pátrání po osmileté německé dívce se zapojilo i devět psovodů se svými skvěle vycvičenými pátracími psy a dva specialisté s drony. Do pátrací akce byli zapojeni příslušníci Policie ČR, Hasičský záchranný sbor, vrtulník s termovizí a mnoho dobrovolníků. Holčičku nakonec nalezl v úterý 12. října po poledni u České Kubice místní hajný uprostřed lesa Dívka byla dezorientovaná, ale zdravotně v pořádku. Ztratila se před dvěma dny během rodinné stopovací hry.

 „Do hledání holčičky, která se ztratila asi dva kilometry od hranic s Německem, se zapojili i dva naši kolegové z Krkonoš s našimi vyhledávacími drony. Horská služba měla za úkol propátrat obtížnější partie této části Českého lesa,“ uvedl Jan Hepnar, zástupce vedoucího kynologické brigády Horské služby ČR.

Kynologická brigáda Horské služby disponuje skvěle cvičenými psy, kteří jsou zvyklí vyhledávat ztracené osoby v nepřehledném terénu a v lavinách. „Připomínám, že před několika dny fenka Enigma ze šumavské HS obdržela cenu Statečné psí srdce v kategorii psů služebních a záchranářských. A to právě za vyhledání ztracené ženy v hustém neprůchodném lese. A tento víkend se naši psovodi zúčastnili úspěšně závodu Search and Rescue v Krkonoších,“ doplnil Jan Hepnar.

 

Více jsme

 

foto: Horská služba ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24