QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Horská služba hlásí plné nasazení pro nastávající zimní sezónu

14.12.2018 12:58

Záchranáři horské služby zahájili zimní sezónu 2019 v plném nasazení. Sotva ukončili sezónu letní, jsou připraveni na zimní provoz. Zároveň apelují na bezpečný pohyb návštěvníků hor!

cvičení

Od soboty 15. prosince přechází Horská služba Šumava na zimní provoz. Záchranáři reagují na zahájení zimní sezóny lyžařských areálů.

Od pátku 14. prosince hlásí Lyžařský areál Zadov, od soboty 15. prosince areály Špičák (informovali jsme ve článku zde), Lipno nad Vltavou - Kramolín a další malé vleky v oblasti. 

Zimní sezóna navazuje na ukončenou letní sezónu, která byla v celorepublikovém měřítku pro záchranáře náročnější než v minulosti. „Naši záchranáři v tomto období provedli 2342 zásahů, jednalo se především o úrazy spojené s jízdou na horském kole (793 zásahů) a pěší turistikou (663 zásahů). Opět došlo k výraznému nárůstu oproti loňské letní sezóně, kdy jsme zasahovali v 2082 případech,“ uvedl Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby.

"Horští záchranáři ze Šumavy během letní sezóny, tedy od 1. května do 30. listopadu, zasahovali celkem u 456 případů," upřesnil náčelník oblasti 
Michal Janďura.

Horská služba Šumava má celkem osm záchranných stanic, čtrnáct profesionálních záchranářů a dva sezónní zaměstnance. Dále třicetpět dobrovolných členů, z toho čtyři lékaře horské služby. Záchranáři nedávno absolvovali alpském cvičení, o kterém jsem přinášeli podrobnosti zdeNaši záchranáři jsou vybaveni deseti záchrannými vozidly, jedenácti sněžnými skútry a osmi terénními čtyřkolkami. 

I přes připravenost záchranáři apelují na bezpečné chování návštěvníků hor. „Nevíme, jak bude vypadat sněhová nadílka na našich horách, ale i kdyby zůstalo jen u technického zasněžování, apeluji na všechny uživatele sjezdovek, aby dodržovali veškerá bezpečnostní pravidla,“ varoval náčelník Pavel Antl. Připomněl, že HS v celé republice zaznamenala během minulé zimní sezóny 7586 zásahů, a z toho 6102 připadá na sjezdaře, běžkaře či snowboardisty.

„Opět připomínám Desatero FIS pro pohyb na sjezdových tratích, které všichni najdou na našich webových stránkách,“ řekl Pavel Antl s tím, že upozorňuje také na krizové telefonní číslo +420 1210, kterým se návštěvníci hor dovolají přímo na dispečink příslušné oblasti Horské služby.

FOTO: Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24