QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Horská služba zrušila tradiční sjezd s pochodněmi na Špičáku

28.12.2021 12:40

Horská služba Šumava se nerozloučí s rokem 2021 tradičně pořádaným sjezdem s pochodněmi po nejprudší sjezdovce Špičáku. Každoročně sem totiž chodí stovky lidí.

5

A právě velký počet lidí je důvod, proč se sjezd letos neuskuteční. Horská služba Šumava považuje pořádání masové akce v současné "covidové" době za nevhodnou.

 „Tentokrát jsme se rozhodli, že silvestrovský sjezd pořádat nebudeme. Obvykle se kromě jezdců přijde podívat až 1.500 hostů. Ovšem za současných podmínek v souvislosti s Covidem-19 nepovažujeme takto masovou akci za vhodnou. Kromě toho bude k tématu zasedat 29. 12. vláda a my nevíme, zda se neobjeví razantní zvýšení ochranných opatření,“ omluvil se přátelům Šumavy Michal Janďura, náčelník zdejší Horské služby. Akce se kromě návštěvníků pravidelně účastní kolem 40 členů šumavské horské služby a šumavských lyžařů.

Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba.

Tehdy ještě nebyly svahy Špičáku zalesněny tak jako dnes a silvestrovský sjezd se odehrával zhruba tam, kde se nyní nachází sjezdová trať č. 2. „Letos se tam tedy nerozloučíme zvoláním, kterým se každoročně loučíme s rokem starým a vítáme nový: Hodně štěstí v novém roce, ať se Vám vše vydaří, to Vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři. Věříme ale, že milovníci hor a naši příznivci se na nás nebudou zlobit a naše důvody pochopí,“ doplnil náčelník Janďura.

 

Foto: sjezd v roce 2016

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24