Hospitalizovaných pacientů ve FN přibývá, hysterie ale není na místě

24.09.2020 12:16

Se stále narůstajícími čísly nakažených osob s onemocněním covid-19 v Plzeňském kraji začínají někteří obyvatelé propadat panice a hysterii. Fakultní nemocnice má ale míst pro pacienty stále dost.

IMG_1224

Současná epidemiologická doba je složitá a FN Plzeň dělá vše pro to, aby druhá pandemická vlna proběhla bez následků jak mezi pacienty, tak i mezi zaměstnanci. Čísla pozitivních občanů narůstají řadu dnů, to je známý fakt celé společnosti.

Šíření epidemie onemocnění covid-19 v celorepublikovém měřítku nadále pokračuje. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se nyní onemocnění šíří rychleji. Dodržováním základních hygienických pravidel a preventivními opatřeními, jako jsou roušky, je možné riziko exponenciálního šíření koronaviru výrazně snížit.

K dnešnímu dni je ve FN Plzeň hospitalizováno 40 pacientů, 6 napojeno na UPV, 10 na lůžku JIP. "Můžeme potvrdit, že hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19 přibývá," reaguje tisková mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

FN Plzeň otevřela nový pavilon pro pozitivní pacienty. Vyčleněná kapacita je zatím dostačující, v případě jejího naplnění se otevřou další covidové stanice. Infekční klinika pro covidové pacienty nabízí 35 lůžek, interní pavilon v bývalé vojenské nemocnici pojme 50 pacientů (nově otevřený pavilon pro pozitivní pacienty) a dalších 11 lůžek jsou pracoviště JIP.

Poslední dobou se často hovoří o vysokém počtu nakažených zdravotních sester a lékařů. "Z celkové ho počtu zaměstnanců cca 1600 všeobecných sester a  900 lékařů je v současnosti 36 pozitivně testovaných zaměstnanců. K mírnému omezení provozu došlo jen na odborných ambulancích urologické kliniky, jinak provoz FN Plzeň běží v normálním režimu," uvádí na pravou míru mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Aktuálně k dnešnímu dni je v Plzeňském kraji 1027 nakažených pacientů s koronavirem.

Nejčastějšími ohnisky, resp. místy šíření nákazy je rodinné prostředí, pracoviště, společenské akce (svatby, rodinné oslavy a setkání), sportovní akce (výskyt u sportovců – amatérských i profesionálních), školy (20 % nových případů), rizikové jsou také návraty ze zahraničí a přeshraniční pohyb obecně. „V tuto chvíli jsou plošná opatření, jako je omezení vnitřních hromadných akcí na stání, zavedení roušek ve všech prostorech školy, včetně tříd ve školách, a omezení noční otevírací doby provozů stravovacích služeb, zcela nezbytná. Další opatření budeme zvažovat v závislosti na vývoji epidemie,“ uvedl vedoucí Epidemiologické skupiny při MZ ČR Roman Chlíbek.

Roman Chlíbek také upozornil, že nejdůležitější cestou přenosu covid-19 jsou kapénky. Povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách je dle něj klíčové. „Používání roušek může skutečně snížit počet osob v karanténě. Kapénky ale ulpívají také na plochách a na rukou, proto je třeba dezinfikovat sebe i předměty, kterých se dotýkáme. Důležitá je dezinfekce před jídlem a pitím. Omezit bychom měli taktéž doteky v obličeji, doteky s druhými lidmi a účast na hromadných akcích. Dodržování odstupu je klíčové. Není to o strachu z epidemie, ale o zodpovědném a rozumném přístupu,“ doplnil Roman Chlíbek.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24