Houbařská sezóna běží naplno! Úlovky hlásí houbaři napříč krajem - FOTKY, VIDEO

22.08.2019 11:57

Po suchu, které několik měsíců sužovalo region, se počasí umoudřilo a deště pomohly i houbařům. Z lesů v kraji se už vrací s dost pěknými úlovky! Kde momentálně "rostou"?

2
213457689

Suché léto zatím houbařům moc nepřálo. V posledních dnech je ale všechno jinak a houbařská sezóna se rozjela skutečně naplno. S plnými košíky z lesů se vrací houbaři napříč Plzeňským krajem.

Aktuálně můžete za parádnímu úlovky vyrazit například na severní Plzeňsko. Obecně oblast Hracholusek a okolních obcí je momentálně na houby hodně štědrá.

Se svými houbařskými úspěchy se ale mohou pochlubit i sběrači hned za Plzní. Například lokalita Tymákova a okolí už také vydává své "plody". Pokud si navíc chcete houbaření spojit s výletem, tak můžete zamířit na Šumavu. Poměrně slušně je už na tom třeba Prášilsko.

 

V souvislosti se sezónou už ovšem přichází s varováním lékaři i mykologové. Než houby budete konzumovat, měli byste si být skutečně jistí, že je znáte...

Co jem to otrava houbami?

Pod pojmem otrava si lze představit širokou paletu příznaků, které závisí na houbě, mkterou jste snědli a na jejím množství. Někdy může jít pouze o střevní nevolnost například po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného satana nebo jemné a dočasné změny psychiky, na druhé straně trvalá invalidita či smrt. To při požití většího množství muchomůrky zelené či pavučince plyšového.Obecně nelze nikdy říci, kolik té či oné houby stačí na otravu.

V případě rady nebo pořeby podrobných informací se můžete obrátit například na Mykologický klub Plzeň. Nonstop funguje také
linka Toxikologického informačního střediska 224 915 402 nebo 224 919 293

Jaké máme u nás jedovaté houby?

Jednoznačně mezi jedovkami karluje muchomůrka zelená. Ta je považovaná za jednu z nejjedovatějších a nejnebezpečnějších hub světa, a její blízké příbuzné. Kromě nich existují však i další druhy, většinou ovšem vzácnější, jako jsou rozličné pavučince (v čele s pavučincem plyšovým), vláknice (v čele s vláknicí Patouillardovou) a závojenky (v čele se závojenkou olovovou). Známou a někdy i vyhledávanou pro své halucinogenní účinky je lysohlávka česká. Pozor, ale tady hrozí předávkování.

Otrav nebo přiotrávení houbami se v Česku objevuje v průměru asi 300 ročně, umírají v průměru asi 1-3 lidé, přičemž v poslední době jsou úmrtí velmi sporadická. Nejčastější jsou otravy muchomůrkou zelenou a muchomůrkou panterovou.

 

FOTO, VIDEO: čtenáři QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24