QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hrad Opálka je zajímavou památkou na Klatovsku. Znáte toto místo? - FOTKY

30.06.2022 12:08

Gotická tvrz bývala důležitým strážným bodem v době bavorských vpádů. Hrad Opálka prochází potřebnou rekonstrukcí a láká návštěvníky na bohatý program připravený na letní prázdniny. 

hrad Opálka_FB Hrad Opálka (3)
hrad Opálka_FB Hrad Opálka (3)hrad Opálka_FB Hrad Opálka (1)hrad Opálka_FB Hrad Opálka (4)hrad Opálka_FB Hrad Opálka (2)hrad Opálka_FB Hrad Opálka (5)hrad Opálka_FB Hrad Opálka (6)

Hrad Opálka najdete nedaleko Strážova na Klatovsku. Mnozí znají toto místo spíše pod názvem tvrz u Strážova. Historie tohoto kouzelného místa sahá až do konce 14. století. Původně gotickou tvrz tvořila hranolová obytná věž, kterou obíhala hradba. Tvrz byla několikrát rekonstruovaná, ale postupem času místo začalo chátrat. Nyní v rukou Marcely Radlingerové starý hrad ožívá a získává nový kabát.

Marcela Radlingerová starou tvrz koupila a rozhodla se tomuto místu vrátit život. Historie místa ji uchvátila natolik, že šla studovat archeologii. Zajímavostí je, že v rámci výzkumu tvrze se zjistio, že toto místo bylo opěrným a strážným bodem, které chránilo hranici a že tvrz splňuje parametry hradu. Díky tomu Národní památkový ústav změnil status tvrze na hrad. 

Momentálně je Opálka rekonstruovaná. Tři roky čerpá hrad dotace, které jsou využívané zejména na opravu střechy. S rekonstrukcí ale pomáhají i dobrovolníci. Dvakrát do roka zve hrad na dobrovolnou akci, kde může přiložit ruku k dílu úplně každý. Tato událost se vždy těší velkému zájmu. Areál má rozlohu 4 hektarů. Kromě hradu je zde Kaple sv Anny, zbytky opevnění, trojlodní pivovarské sklepy, hospodářský dvůr s lihovarem a pivovarem. O práci tedy není nouze.

Na hradě se často konají kulturní akce. V budoucnu by mohlo být možné na hradě přespat nebo by se zde mohly děti učit dějepis hravým způsobem. Přijďte na jednu ze zajímavých akcí, které se na hradě budou konat. Prozkoumejte okolí hradu, bavte se kulturním programem a podpořte tak obnovu tohoto nádherného místa. 

Na co se můžete o prázdninách těšit?

Rytířský průvod na koních 

V pátek 22. července při loučích ze Strážova na hrad Opálka.

Středověké slavnosti

V sobotu 23. července hrad ožije! Těšit se můžete na jezdecký turnaj na kolbišti, hudební vystoupení, kejklíře, šermíře, ukázky výcviku koní, ohnivé show, hry pro děti i ponožkovou bitvu.

Mše svaté Anny

V neděli 24. července.

V průběhu prázdnin čeká hrad několik koncertů, například Kabát revival WEST, Lenka Filipová, Dan Bárta illustratosphere, Ondřej Lukeš, Gnomus nebo ILL Fish.

 

foto ilustrační FB Hrad Opálka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24