QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hradozámecká noc na Rabí, v Kladrubech a nejen tam! Přinášíme přehled akcí

24.08.2020 18:47

V letošním roce vychází Hradozámecká noc na sobotu 29. srpna. Do akce se zapojí hned několik památek v Plzeňském kraji, které otevřou návštěvníkům své brány pod rouškou tmy. 

1

Na Rabí si letos přichystali představení Aucassin a Nicoletta. Jedná se o nevšední zpracování středověké, starofrancouzské legendy.
Romantickým duším hrad nabízí také procházku zšeřelým hradem, který bude osvětlen svíčkami. Prohlídky se uskuteční mezi 19:00 a 22:00.

Do akce se zapojil také zámek Červené Poříčí, které se návštěvníkům ukáže v úplně jiném světle. Vnitřní prostory zámku budou podmalovány hrou barevných světel přenosných lamp. Prohlídky proběhnou mezi 20:00 a 22:30.

Noční program si přichystal také kláštěr Kladruby. Letos ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a v Plzni. Proto není divu, že pořadatelé nabízejí návštěvníkům pozorování slunce a noční oblohy. Součástí akce bude také přednáška o Lunochodu. Začíná se v 18:30.

Na zámku Kozel se můžete těšit na neobvyklé prohlídky historií rodu Valdštejnů v kulisách zámku. "Návštěvníci se ocitnou v období gotiky s Janem z Valdštejna, dále v baroku s Albrechtem z Valdštejna a budou svědky převodu zámku Kozel do rukou Kristiana Valdštejna či prodeje Valdštejnských strojíren Emilu Škodovi. Na závěr bude oko návštěvníka potěšeno secesním tancem v zámeckém divadle, lákají pořadatelé. Prohlídky se uskuteční mezi 18:00 a 21:00.

V Manětíně si přichystali noční prohlídku s názvem Příběh oranžerie anebo Jak se staví sen. Během prohlídky se návštěvníci dozví o hraběnce Marii Gabriele, která zvelebila zdejší panství a nechala postavit velkolepou zahradní stavbu. Prohlídky se uskuteční mezi 19:00 a 22:00.

Již tradičně oslaví Hradozámeckou noc hrad Švihov, a to komponovaným pořadem Hrad na hradě. Každý rok zde představí amatérské filmy o hradních zříceninách na západě Čech. Letos pod názvem Hrady Půty Švihovského pořadatelé představí dokument o hradu Švihov a zlatým hřebem večera bude premiéra dokumentu o hradě Nový Hernštejn! Prohlídky proběhnou mezi 20:00 až 22:00.

Za vším hledej ženu Windischgrätzovu, to je téma nočních prohlídek na zámku v Tachově. V průběhu kostýmovaných prohlídek se setkáte hned s několika šlechtičnami z rodu Windischgrätzů, které sehrály důležitou roli v historii tachovského zámku. Prohlídky se uskuteční mezi 18:00 a 22:00.

Ve Velharticích si připravili večerní divadelní prohlídku s názvem Prokletí velhartických pánů. Prohlídky se uskuteční mezi 18:00 a 21:00.

V Horšovském Týně návštěvníky provede samotný kastelán, který pohovoří o restaurování. Prohlídky proběhnou mezi 19:00 a 21:00.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24