QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hrady a zámky oslaví Mezinárodní den památek zvýhodněným vstupným

12.04.2019 18:17

Mezinárodní den památek si připomeneme 18. dubna. Vybrané historické objekty nabídnou už o tomto víkendu zvýhodněné vstupné.

C. Porici

Mezinárodní den památek a historických sídel vyhlásila organizace UNESCO v roce 1982 a spojila ho s datem 18. dubna. Vybrané státní památky v Plzeňském kraji nabídnou už s předstihem v sobotu 13. a v neděli 14. dubna návštěvníkům zvýhodněnou vstupenku. Chystá se i přednáška na téma móda v 15. až 17. století.

Na zámcích Červené Poříčí, Nebílovy a Kozel, a také na hradě Švihov bude o tomto víkendu platit reciproční vstupenka. „Při zakoupení lístku na jednom objektu mají návštěvníci vstup zdarma na hlavní prohlídkovou trasu na druhém z  uvedených objektů. Reciproční vstupenka platí jen pro jednotlivce a rodiny, nikoliv pro hromadné skupiny,“ vysvětluje mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

Zájemci o dobovou módu mohou zavítat na Švihov, kde se v sobotu 13. dubna uskuteční přednáška s názvem Oděv v západních Čechách 15. až 17. století památkářky a odbornice na historický textil Veroniky Pilné. "Přednáška posluchače seznámí s tím, jak vypadala móda v plzeňském regionu v historických dobách,jak se říkalo dobovým účesům či jak se nazývaly jednotlivé součásti oděvů,“ dodává mluvčí.  

Na Mezinárodní den památek, ve čtvrtek 18. dubna, otevře zámek Červené Poříčí kapli Nejsvětějšího srdce Páně. Mimořádný prohlídkový okruh seznámí s historickým a stavebním vývojem.

"Návštěvníkům vysvětlíme, kde a jak byla kaple stavebně propojena s nedalekým zámeckým areálem, i jednotlivé prvky výzdoby, které připomínají někdejší šlechtické  majitele i jejich rodné Německo. Potěšením pro smysly bude vnitřní bohatá štuková výzdoba nebo rokokový oltář s kazatelnou. Poukážeme na současný stav kaple a seznámíme je s prací restaurátorů a různými restaurátorskými technikami“,  prozrazuje kastelán zámku Marcel Čermák.

První prohlídka začne v 10.30, další budou následovat vždy po hodině do 14.30.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24